Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Runt 40 000 hushåll boende hos privata hyresvärdar har nu fått sina hyror för 2020 fastställda. Bild: STEFAN BERG
Runt 40 000 hushåll boende hos privata hyresvärdar har nu fått sina hyror för 2020 fastställda. Bild: STEFAN BERG

Så mycket höjs hyrorna hos Göteborg privata hyresvärdar

Nu är 2020 års hyror klara för runt 40 000 hushåll som bor hos privata hyresvärdar. Höjningen blev mellan 0 och 1,2 procent, klart lägre än allmännyttans höjning. Men ingen av parterna är nöjda.
– Årets förhandling visar återigen på det akuta behovet av en oberoende tvistelösningsmodell för samtliga parter på hyresmarknaden, skriver Per Karlsson Hoel på Fastighetsägarna GFR till Hem & Hyra.

Branschorganisationen Fastighetsägarna GFR, som förhandlar åt privata värdar som Stena Fastigheter, Ernst Rosén och Wallenstam, begärde hyreshöjningar på 3,5 procent. När förhandlingarna nu är klara är överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och GFR hyreshöjningar mellan 0 och 1,2 procent. Överenskommelsen berör runt 40 000 hushåll i Göteborg och majoriteten får en höjning på 1,2 procent.

LÄS MER: Så mycket höjs hyrorna i Göteborgs allmännytta

Det är en nivå under genomsnittet både i Göteborg och i Sverige. Trots det är Hyresgästföreningen inte helt nöjd.

– Nivån är högre än vad vi ville se med tanke på bolagens generellt sett goda ekonomi och den samhällsekonomiska utvecklingen, säger Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, i en skriftlig kommentar.

Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, hade hoppats att förhandlingarna skulle utmynna i lägre hyreshöjningar. Bild: Emelie Asplund
Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige, hade hoppats att förhandlingarna skulle utmynna i lägre hyreshöjningar. Bild: Emelie Asplund

Större höjning inom allmännyttan

Fastighetsägarna GFR skriver i ett mejl till Hem & Hyra att de anser sig ha blivit tvingade in i uppgörelsen, detta då tvistelösningsfunktion som kan ta över när hyresförhandlingar på privatsidan kör fast saknas, vilket finns inom allmännyttan.

– Årets förhandling visar återigen på det akuta behovet av en oberoende tvistelösningsmodell för samtliga parter på hyresmarknaden, skriver Per Karlsson Hoel, gruppchef förhandling på Fastighetsägarna GFR, till Hem & Hyra

Den nya hyran gäller retroaktivt från 1 maj.

Höjningen är lägre än den som genomförts för allmännyttan. När förhandlingarna för drygt 70 000 göteborgare boende inom allmännyttan var klara i maj presenterades en generell hyreshöjning på 1,8 procent, motsvarande 72 kronor mer i månaden för en lägenhet som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Detta efter att Hyresgästföreningen lagt ett bud på 0,3–0,7 procent. Kommunala bostadskoncernen Framtiden hade i sin tur hoppats på 2,95 procent. Den tvisten löstes just via en oberoende tvistelösning av den typ Fastighetsägarna GFR efterlyser.

Med hyresförhandlingarna mellan GFR och Hyresgästföreningen klara har den absoluta majoriteten av hyresgästerna i regionen fått årets hyror fastställda.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.