Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Claus Spangaard från Danmark blev ägare till den sista producerade Saaben genom att lägga upp 465 000 kronor.
Claus Spangaard från Danmark blev ägare till den sista producerade Saaben genom att lägga upp 465 000 kronor.

Så mycket gick den sista Saaben för

Nu har den sista producerade Saaben sålts efter hård budstrid under de sista minuterna, meddelar den förra ägaren tillika elbilsbolaget Nevs.
– På ett sätt är det givetvis vemodigt, men med tanke på att intäkterna används på det här sättet känns det väldigt bra, säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund.

Tidigt på onsdagsmorgonen låg budet för den allra sista producerade Saaben på 402 000 kronor. När auktionen, genomförd av företaget Bilweb auction, närmade sig slutminuten ökade intensiteten i budgivningen och priset rusade iväg.

Dansk verkstadsägare vinnare

När klockan slog 10.00 och slutbudet kunde klubbas igenom stod det klart att den sista av Saabs bilar, en oanvänd Saab 9-3 Aero Turbo 4 från 2014 hade sålts för 465 000 kronor.

Ägaren? En Claus Spangaard från Danmark, som till vardags driver en däck- och bilverkstad på östra Jylland. Han får också ses som lite av en Saab-entusiast, med både en 9-5 och en 9-3 Cab i garaget sedan tidigare.

När den förre ägaren Nevs kommunikationschef ringde upp Spangaard för att gratulera honom till budgivningen och för att diskutera överlämnandet svarade han:

– Jag har redan två Saab-bilar och jag tyckte att jag bara borde köpa den här också. Det är ju den allra sista Saaben.

Den sista Stallbackabilen gick på auktion. Bild: Fredrik Fryklund
Den sista Stallbackabilen gick på auktion. Bild: Fredrik Fryklund

Pengarna går till hållbarhetspris

De närmare en halv miljon kronorna som Nevs nu håvar in säkrar finansieringen av det hållbarhetspris som elbilsbolaget tillsammans med Högskolan väst instiftat i samband med saabauktionen. För fem år framöver.

– Under senvåren insåg vi att det här är den sista Saaben och då kände vi att den borde få ett värdigt slut. När vi kom på att intäkterna skulle gå till ett hållbarhetspris för att främja nya mobilitetslösningar kändes det helt rätt, att det här får stå som symbol för övergången från bensinsamhället till framtiden, säger Fredrik Fryklund.

Eftersom vintern även närmar sig på Jylland har den nya Saab-ägaren i nuläget fullt upp med att byta vinterdäck och vet inte exakt när han har möjlighet att ta turbomodellen ut på vägarna.

–Just nu har vi fullt upp med att hjälpa folk att byta till vinterdäck, så vi får se när jag hinner komma till Trollhättan och hämta bilen, säger Claus Spangaard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.