Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så mycket får du om du blir sjuk

Hur mycket du får i sjukpenning skiljer sig kraftigt åt. Hur hög lön du har och vilket sorts företag du jobbar på är bara några av faktorerna som spelar in.

Ulla, 62 år, taxichaufför

Under ett stressigt arbetspass halkar Ulla på en isfläck i samband med att hon ska hjälpa en kund att öppna bagageluckan. Ulla bryter foten och blir sjukskriven i två månader. De första två veckorna betalar taxibolaget hennes sjuklön. Resterande tiden får hon 18 420 kronor i månaden före skatt i sjukpenning, varav 16 370 kronor från Försäkringskassan och 2 040 från arbetets försäkring. Det motsvarar 86 procent av den ordinarie lönen.

Hennes arbetsskadeförsäkring ersätter alla kostnader för läkarvård och mediciner, totalt 500 kronor. Ulla får också 5 000 kronor i ersättning för sveda och värk. Eftersom Ulla får en bestående medicinsk invaliditet på två procent får hon ytterligare 25 000 kronor i ersättning. För sitt ärr får hon 5 000 kronor.

Lön: 21 400 kronor i månaden.

Jobbar på: Privat företag med kollektivavtal.

Företagsförsäkring: Ja.

Privat försäkring: Ingen.

Får i sjukpenning före skatt: 18 420 kronor.

Katja, 47 år, specialistläkare

En solig söndag ramlar Katja ner från en stege när hon målar om fasaden på sitt hus. Katja opereras och får stanna på sjukhuset i två dagar. Därefter blir hon sjukskriven i två månader. De första två veckorna betalar hennes arbetsgivare sjuklön till henne. De resterande dagarna får hon 64 380 kronor i månaden före skatt, varav 21 190 kronor från Försäkringskassan och 43 190 kronor från arbetsgivaren. Det motsvarar 87 procent av den ordinarie lönen. Hade hon blivit sjukskriven i mer än 90 dagar hade ersättningen blivit lägre.

Hennes olycksfallsförsäkring täcker kostnaderna på 800 kronor för de dagar hon är inlagd på sjukhuset. Hon får också ersättning för kostnader för läkarvård, resor till och från sjukhuset samt de hjälpmedel hon behöver under rehabiliteringen. Sammanlagt handlar det om 1 200 kronor. Under tiden hon är gipsad får hon också ersättning för merkostnader för hemhjälp med 2 000 kronor. Utöver det får hon även en engångssumma för sveda och värk på 4 800 kronor. Katja får slutligen en ersättning från sitt försäkringsbolag för ärret.

Lön: 73 500 kronor i månaden.

Jobbar på: Västra Götalandsregionen.

Företagsförsäkring: Ja.

Privat försäkring: Ja. Både sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Får i sjukpenning före skatt: 64 380 kronor.

Erik, 20 år, kafébiträde

Eriks mamma går bort i cancer och Erik drabbas av en djup depression. Han sjukanmäler sig och får sjuklön från sin arbetsgivare de två första veckorna. Därefter får han 15 460 kronor i månaden före skatt från Försäkringskassan. Det motsvarar 76 procent av den ordinarie lönen.

Om kaféföretaget hade haft kollektivavtal hade han i stället fått 17 480 kronor i månaden. Det beror på att arbetsgivaren då hade tecknat en sjukförsäkring för Erik. Utan kollektivavtal är det inte heller säkert att han får tillgång till företagshälsovård och psykologhjälp, vilket hade kunnat påskynda hans tillfrisknande.

Lön: 20 200 kronor i månaden.

Jobbar på: Privat företag utan kollektivavtal.

Företagsförsäkring: Ingen.

Privat försäkring: Ingen.

Får i sjukpenning före skatt: 15 460 kronor.

Hamid, 46 år, glasblåsare

Hamid skadar sig på en het tång i sin glashytta och får en brännskada på högra handen. Som egenföretagare har Hamid sju dagars karenstid och får därmed ingen ersättning under den tiden. Från och med dag åtta har han rätt till ersättning från Försäkringskassan. Då får Hamid 21 190 kronor i månaden före skatt. Det motsvarar 67 procent av den ordinarie lönen.

Som egenföretagare är det extra viktigt att komplettera med försäkringar, eftersom han inte har någon annan arbetsgivare som sköter det åt honom. Nu saknar Hamid företagsförsäkring och får därmed ingen ersättning för varken sveda och värk, sjukhuskostnader eller invaliditet.

Lön: 31 500 kronor i månaden.

Jobbar på: Eget företag.

Företagsförsäkring: Ingen.

Privat försäkring: Ingen.

Får i sjukpenning före skatt: 21 190 kronor.

Källa: Ersättningskollen, Försäkringskassan, Afa Försäkring och Svensk Försäkring

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.