Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Katrin Amgarth jobbar på Familjebostäder och berättar hur betalningsanmärkningar och skulder påverkar chanserna att få en lägenhet.

Så minskar skulder chansen att få lägenhet

Skulder och betalningsanmärkningar kan hindra dig från att få en lägenhet, men snart kan det bli lite lättare. I alla fall hos de kommunala bostadsbolagen.

Läs också: Så kan du bli kvitt skulderna

En betalningsanmärkning är ett tecken på att något inte står rätt till med din ekonomi. Ta varningssignalen på allvar.

Betalningsanmärkningen sparas i minst tre år och under den tiden kan du nekas att låna pengar. Du kan få svårt att teckna ett mobilabonnemang eller att hyra en bil. Det kan också vara svårt att få en lägenhet.

Katrin Amgarth ansvarar för uthyrningspolicyn på det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. De tillämpar samma uthyrningsregler som Gårdstensbostäder, Bostadsbolaget och Poseidon.

Alla fyra ingår i det allmännyttiga moderbolaget Framtiden och tillsammans förvaltar de cirka 70 600 lägenheter i Göteborg.

– Vi gör alltid en kreditupplysning på nya hyresgäster. Man får inte lov att ha oreglerade skulder och inte mer än två betalningsanmärkningar. Två betalningsanmärkningar är ok, men inte fler än så, säger Katrin Amgarth.

Många av de privata hyresvärdarna har ännu hårdare krav på sina hyresgäster.

– Vi kan inte ställa upp med lägenhet till en person med betalningsanmärkningar. Vi måste vara säkra på att han eller hon kan betala sin hyra, säger Lars Lindfors, Sverigechef på Akelius Fastigheter.

För att få hyra lägenhet hos Wallenstam måste du dessutom också vara myndig, ha en fast inkomst och goda boendereferenser från en tidigare hyresvärd. På HSB görs liknande bedömningar.

Även om de kommunala bostadsbolagen är mer tillåtande än de privata hyresvärdarna har de genom åren kritiserats för att ha för hårda uthyrningskrav. Som skuldsatt kan du inte låna pengar till en lägenhet. Om du inte heller kan hyra en lägenhet blir det problematiskt.

– Det finns människor som precis fått ordnad ekonomi, men som varit skuldsatta på grund av sjukdom eller en företagskonkurs, till exempel. De får ingen lägenhet i dag, men det kan vara på väg att ändras. Politikerna i styrelsen för Framtiden har gett bostadsbolagen i uppdrag att se över de krav vi i dag ställer på att man inte får ha några oreglerade skulder, säger Katrin Amgarth.

Fakta: Anmärkning

• Tvärtemot vad många tror är det inte Kronofogden som hand- lägger betalningsanmärkningarna. De är kreditbranschens sätt att hålla ordning på vilka som är kredit-värdiga.

• Om du vill veta om du har en betalningsanmärkning kan du vända dig till ett kreditupplysningsföretag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.