Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så kan Göteborgsbolag göra affärer under Trump

Vad innebär att byta frihandel mot Trumps "fair trade"? - Se det som en chans till nya möjligheter, säger David Lindwall, Charge d´Affaires på USA:s ambassad.

Göteborgska exportföretag är oroade över hur handeln med USA kommer att utveckla sig under president Trump, visade en snabbomröstning på Västsvenska handelskammaren.
David Lindwall, Charge d´Affaires på USA:s ambassad i Stockholm, som gjorde sitt första offentliga framträdande i Sverige efter presidentvalet, försökte lugna exportberoende västsvenska företagare.


USA är en av Sveriges största handelspartners, och definitivt en av västsvenska exportföretags största marknader. Dessutom investerar svenska företag mångmiljardbelopp i USA och skapar hundratusentals arbetstillfällen.
- Varje regeringsskifte har ett element av oförutsägbarhet, och företag gillar det förutsägbara. Men just oförutsägbarheten erbjuder också många möjligheter för den privata sektorn, säger David Lindwall, som själv har svenska förfäder.


Svenska företag har en tendens att vara väldigt smidiga, befinner sig i fronten för den teknisk utveckling och innovation och är mycket mer exportorienterade än liknande företag i Europa och USA, konstaterar han.


De nya ekonomiska riktlinjerna för USA kommer fram pö om pö, men det finns fortfarande många områden som behöver definieras och redas ut.
- Administrationen har ännu inte kommenterat det transatlantiska frihandelsavtalet, men man har gjort flera uttalande om världshandeln och i Trumps tal sades det att USA kommer att fortsätta att vara engagerat i världshandeln, säger David Lindwall.


- Presidenten har poängterat att handeln inte bara måste vara fri, den måste också vara rättvis. Hur man ska definiera rättvis håller fortfarande på att utarbetas. Men jag tror att vi alla bryr oss om rättvis handel, inte bara i USA, säger David Lindwall.


När man i USA talar om rättvis handel är det i relation till exempelvis Kina och andra liknande stora produktionsmarknader. Och David Lindwall tror att även svenska exportföretag kan dra nytta av en rättvis handel, eftersom svenska exportbolag står inför samma utmaningar som amerikanska.
- Förändringen i administrationen kommer i själva verket att öppna många nya dörrar, som tidigare varit stängda, säger David Lindwall.


Han lovar också att svenska internationella företagare som gör affärer i länder som Iran och Irak och USA inte ska få problem med inresevisum – den problematiken håller på att redas ut.


Osäkerheten med de nya ekonomiska riktlinjerna i USA får investerare att sitta still i båten och vänta, och det bromsar tillväxten konstaterar Magnus Alvesson, chef för makroanalys på Swedbank.
Men den amerikanska ekonomin har vuxit starkt under de senaste kvartalen och det är framför allt hushållskonsumtionen som skapar den snabba tillväxten.


- Arbetsmarknaden är också väldigt stark, arbetslöshetssiffrorna har fallit under fem procent och inflation och konsumtion är på väg upp, säger Magnus Alvesson.
- Sverige har en bra utgångspunkt, men osäkerheten skapar problem inom viktiga områden som världshandeln, energi och försvar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.