Så kan fondsparare investera mer hållbart

Många vill spara ansvarsfullt. Inte enbart utesluta diskutabla bolag ur fondportföljen, utan lägga pengarna där de gör verkligt gott för klimat och samhälle. Går det? Experter ger olika svar. Men utvecklingen verkar gå åt rätt håll.

ANNONS
|

Du sopsorterar, tar tåget i ställetför flyget och äter lite mer grönt.Allt för att gynna miljön och bidratill ett hållbart samhälle. Men hurligger det till med sparpengarna?Många vill att sparandet ska avspeglaett ansvarstagande för våroch jordens fortlevnad. Den ekonomiskatillväxten är inte det endaviktiga, det anser i alla fall Naturskyddsföreningensom gått igenomforskning påområdet.

Allra bäst är först.s om det g.ratt gynna jordklotet och samtidigtfågod avkastning påsitt sparande.Både och. Men benämningarna pådet sparande som kan bidra positivtär många och det är svårt att hittarätt. Hållbart. Etiskt. Ansvarsfullt.I ett sparande kanske man väljerbort verksamheter som produceraralkohol och tobak. I ett annat gynnarman företag som har schystaarbetsvillkor och som är klimatvänliga.

ANNONS

SASJA BESLIK, CHEF för hållbara finanserpåNordea, säger att breddenpåden här typen av sparandeär mycket större i dag än för några år sedan.

– Vi har tagit det flera steg vidarefrån att enbart välja bort de skadligaföretagen till att vilja välja rättfrån början. Men bankerna och kapitalförvaltarnahar inte hjälpt spararnagenom att tala om vad som ärvad. Det står i fondinformationenvad fonderna investerar i men hurmånga läser det?

Sasja Beslik berättar att EU villinföra nya regler som ska sätta enstandard med krav påatt den somger investeringsråd måste tala omför spararen hur olika investeringarpåverkar klimatet.

– Meningen är att regelverket skavara klart vid årsskiftet men det trorjag inte det blir. Men man har i allafall kommit en bra bit påväg och detär bra, säger Sasja Beslik.

HAN FRAMHÅLLER ATT ansvarsfullaplaceringar lönar sig redan nu – ochinte bara i framtiden – och att depåverkar både den egna plånbokenoch klimatet positivt.

– Genom att placera ditt pensionssparandeansvarsfullt kan duminska klimatavtrycket 27 gångermer än alla andra åtgärder du görtillsammans, som att flyga mindre,duscha kortare tid och såvidare,säger han.

En studie av Nordea Markets visardessutom att investeringar i hållbarabolag sedan 2012 har gett en avkastningsom är 42 procentenheter högreän i andra bolag. Sammanlagtfinns det över 2 200 empiriska studiersom stödjer hypotesen att hållbarabolag avkastar minst lika bra,eller bättre, än övriga bolag.

ANNONS

– Fonder som enbart investerar ihållbara bolag har alltsåförutsättningatt leverera mer avkastning,men man ska veta att kompetensenhos fondförvaltaren är lika viktigsom för vilken fond som helst. Manfår givetvis inte automatiskt bättreavkastning för att fondförvaltareninvesterar i hålllbara bolag. Fondförvaltarenbehöver kunna identifierade hållbarhetsmässiga riskernaoch möjligheterna som finns, sägerSasja Beslik.

DET LÅTER BRA – att det går att varaklimatsmart och ändå tjäna pådet.Men alla håller inte med om att vinått sålångt. Joakim Sandberg, somär docent vid Göteborgs universitetoch nyligen fått en gästprofessur iNederländerna, säger att det är ensanning med modifikation.Han forskar i ämnet och harkonstaterat att allt inte är svart ellervitt. Varken avkastningsmässigteller hur klimatvänliga och schystafonderna är.

– Många studier har gjorts omdetta och de har gett skiftanderesultat. Du kan både vinnaoch förlora. Fonder placerar imånga olika verksamheter –allt för att sprida riskerna –och det gör det såsvårt att fåen fond helt klimatvänlig.Men det finns sämre ochbättre fonder. Följ Svanenmärkningen,det är mitttips till fondsparare,säger han.

ENSKILDA AKTIER, DÅ,kanske det är vägenatt gåom man villkunna styra sitt sparandemot företagsom ger minimalaklimatavtryck?

Där är problemetatt även om du väljerbort ett företagfinns det andrasom inte gör det,och som tjänar påatt du väljer bort.Dåsjunker börskursernaoch andragår in och köper föratt kunna göra sig enhacka när och omkursen stiger igen.Marknaden för de”klimatfarliga” företagenlever ändå.Joakim Sandbergmenar att det i såfallär bättre att gåin i hållbaraföretag som behöverkapital.

ANNONS

– Det går att gåmed inyemissioner påde mindrebörslistorna, till exempel,eller investera via crowdfunding.I vissa fall kan du tjänapengar, i andra fall förlora. Riskenär hög, såsatsa bara en litenslant som du kan avvara. Jag harsjälv gjort såoch det känns bra, sägerhan.

SPARA GRÖNT SKA BLI BILLIGARE

Regeringen arbetar för att främjagrönt sparande och bland annatutreds en ny skattegynnadsparform, exempelvis i form avavdragsrätt eller skattereduktionför grönt sparande. Utredningenska vara klar i mars 2020.En lagrådsremiss har ävenlämnatstill Lagrådet med förslagpå krav på information om fondershållbarhet vid fondförsäljning.

VÄLJA TILL ELLER BORT?

När du köper fonder eller aktierså blir du delägare i det eller deföretag som du respektive fondeninvesterar i.Du kan på så sätt försöka påverkaföretagen och dess verksamheterpå olika sätt.

Symboliskt

■■ Du tar ställning mot de företagsom förstör miljön, tillverkarvapen, sysslar med porr och såvidare. Du väljer bort dem. Dittställningstagande säger något omdig och ditt sätt att tänka men görinte att de skadliga verksamheternaförsvinner.

Förändringsorienterat

■■ Vart leder investeringarna? Duvill bidra till och vara del av enmer hållbar värld genom ditt sättatt spara. Påverka rent konkret.Då kan du fortsätta att vara delaktigäven i de ”onyttiga” verksamheternamen försöka påverkaså att de förändras till det bättre.

Källa: Joakim Sandberg.

HITTA GRÖNT SPARANDE

Svanenmärkta fonder

■■ Måste helt avstå från investeringari vissa branscher och företagsom är särskilt problematiska.

■■ Ska göra en ordentlig hållbarhetsanalysav tänkbara placeringaroch prioritera de bättreföretagen.

■■ Ska tala om vilka aktier ochobligationer med mera som finnsi fonden och årligen rapporteravad fonden gjort för hållbarhetsarbete.

■■ Dessutom stimulerar Svanenfonderna till ett aktivt ägande ochdriver ett påverkansarbete gentemotföretagen i portföljen.

www.svanen.se

Morningstars jordglob

■■ Jordgloben ärfondsajten Morningstarshållbarhetsbetygpå fonderna.

■■ Fem jordglobar är högsta betyg,en jordglob det lägsta. FörkortningenESG står för Environmental,Social, Governance.

■■ Betygen visar hur väl företagen,som en fond har investerat i,hanterar ESG-frågor och hur storariskerna är för ökade problemmed hållbarheten i verksamheten,jämfört med andra liknandefonder.

Webbadress: morningstar.se

Hållbarhetsprofilen

■■ Tas fram av Swesifsom är ett oberoendenätverksforumför organisationer somarbetar för eller med hållbarainvesteringar i Sverige. Swesifhar, tillsammans med Fondbolagensförening, anpassat Hållbarhetsprofilenefter Fondbolagensförenings standard för hållbarhetsinformation.En ny versionlanserades den 15 augusti i år.

Webbadress:hallbarhetsprofilen.se

Fair Finance Guide

■■ Här kan du se i vilkengrad de olika bankernapå den svenska marknadentar hänsyn till miljö, mänskligarättigheter och andra hållbarhetsfrågor.Du kan se hur din bankligger till på listan och om denjobbar så att dina sparpengar skagöra nytta för miljön.

Webbadress: fairfinanceguide.se

ANNONS