Så kan du vabba som timvikarie

Enligt Försäkringskassan är det inte alls omöjligt att få ut vab-ersättning som timvikarie. Man får bara räkna på ett annorlunda sätt. Fackförbundet Kommunal dömer ändå ut timanställningarna och kallar situationen ”för jäklig”.

ANNONS
|

De timvikarier GP har pratat med menar att det i stort sett är omöjligt att få ut vab-ersättning, eller tillfällig föräldrapenning som det egentligen heter. Den första anledningen är, enligt dem, att man bara får ersättning för de dagar man haft inbokade arbetspass. Är man då hemma med sjukt barn på måndagen är det inte troligt att man varken blir erbjuden eller kan ta jobberbjudanden på tisdagen – och därmed står man utan ersättning.

Den andra anledningen är att man är rädd för att inte bli uppringd igen om man tackar nej. Men enligt Ulrika Björnberg, enhetschef på Försäkringskassan, stämmer det inte att du bara kan få ersättning för den aktuella dagen arbetsgivaren ringer. Enligt henne kan en timvikarie visst få tillfällig föräldrapenning utan att ha ett bokat arbetspass. Ersättningen kan utgå för den tiden du genomsnittligt brukar jobba. Är man till exempel hemma och vårdar sjukt barn i en hel vecka och inte vet hur många dagar man skulle blivit erbjuden arbete, kan man begära ersättning för den tid man normalt brukar jobba.

ANNONS

– Du får titta på hur den genomsnittliga arbetstiden sett ut bakåt i tiden. Har du i genomsnitt arbetat exempelvis tre dagar i veckan hos en arbetsgivare kan du också begära ersättning för motsvarande tid, säger Ulrika Björnberg.

DEN SOM ÄR helt ny på jobbet kan dessutom via sin arbetsgivare ta reda på hur mycket andra timvikarier med samma arbetsuppgifter på arbetsplatsen arbetar i genomsnitt.

– På så sätt kan du uppskatta vilken tid som är rimlig för dig att begära ersättning för, säger Ulrika Björnberg.

Och har man ett arbete där mängden arbete varierar kraftigt över året, går det bra att jämföra med samma månad föregående år.

Hur går en timvikarie då tillväga för att få ut rätt ersättning? Genom att ansöka om den?

– Anmäler och ansöker gör du enklast via vår självbetjäningstjänst. Har man problem går det såklart bra att vända sig till vår kundtjänst, säger Ulrika Björnberg.

På ansökan om tillfällig föräldrapenning ska det stå vilken eller vilka arbetsgivare man har och hur mycket man brukar arbeta. Försäkringskassan kan komma att kontrollera ansökan:

– Till exempel genom att kontakta din arbetsgivare för uppgift om vilken tid du varit frånvarande eller hur ofta du i genomsnitt brukar arbeta, säger Ulrika Björnberg.

ANNONS

Det låter så lätt. Varför tycker timvikarierna jag pratat med att det är mycket svårare än så?

– Det kan saknas kunskap om detta. Nu känner jag inte till hela situationen i de fall du beskriver, men den som i genomsnitt brukar jobba några dagar i veckan och är hemma med sjukt barn i två veckor ska kunna begära ersättning för fler dagar än en.

ATT TIMVIKARIERNA OROAR sig för sin ersättning och inte vågar vabba är något som upprör fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Den här situationen är för jäklig. Den visar på vilken osäker arbetsmarknad vi har och hur den slår mot individer och föräldrar, säger han.

Just Kommunal har i flera avtalsrörelser drivit frågan om att stoppa de otrygga anställningarna.

– Vi vill avskaffa alla allmänna visstidsanställningar. Det är en jätteotrygg situation att kunna bli in- och utplockad hur som helst. Folk ska inte behöva vara livrädda för att tacka nej till jobb och hamna på svarta listan, och det ska absolut inte bero på att man har sjuka barn.

Många av timvikarierna jobbar för kommunen. Vad tycker du att kommunen kan göra för att förbättra deras situation?

– En så stor kommun som Göteborg borde kunna ha en vikariepool med fast anställd personal. Det skulle ge större trygghet för både kommunen och vikarierna. Det skulle dessutom bli enklare att samordna en enda vikariepool än att alla enheter måste sitta och ringa hem till folk hela tiden.

ANNONS
ANNONS