Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt fler ansöker om skuldsanering. Att inte ducka för problemen är ett viktigt första steg på vägen upp ur skuldfällan.

Så kan du bli kvitt skulderna

Allt fler söker hjälp för att få bukt med sina skulder. Men hur gör man? Vi rätar ut frågetecknen.

Ibland går det snabbt. Du kan bli sjuk eller bli av med jobbet. Plötsligt hamnar du i ett helt nytt ekonomiskt läge och får svårt att betala dina räkningar.

Förra året hade 426 000 svenskar minst en obetald skuld hos Kronofogden. Sammanlagt hade de skulder på mer än 70 miljarder kronor.

Gunnita Arvidsson Löfving är budget- och skuldrådgivare i Göteborgs stad och pratar dagligen med göteborgare som är oroade över sin ekonomiska situation. Sällan är det lyxkonsumtion som ligger bakom skuldsättningen. I stället är det andra saker.

– Vi ser en bistrare verklighet än den som visas upp i tv-programmet Lyxfällan. Visst händer det att vi stöter på lyxkonsumtion, men de flesta lånar för att täcka sådant som är svårt att förutse. Du kanske skiljer dig och tvingas stå för alla kostnader på egen hand, säger Gunnita Arvidsson Löfving.

En del tar nya lån för att täcka de gamla, men det är ingen bra idé. Då riskerar du att gräva dig djupare ner i skulderna, menar hon.

– Det är bättre att kontakta de företag du är skyldig pengar. Då kanske du kan få hjälp med att dela upp betalningen eller hjälp med att göra en betalningsplan, säger hon.

Allra viktigast är det att inte huka sig för problemen. Den som ser över sina utgifter och tar aktiv kontroll mår ofta bättre och har bättre förutsättningar att reda upp det hela. Om det är svårt på egen hand finns det hjälp att få.

– Att prata pengar är tabu, det är inte alltid så lätt att våga göra det med sina anhöriga. Men vi märker att många mår bättre av att få prata av sig och få ordning på tankarna. Man ska inte ge upp! Det kan finns lösningar som man inte tänkt på och vi finns alltid tillgängliga, säger Gunnita Arvidsson Löfving.

Läs också: Lättare att prata om sex än om privatekonomi

För den som är överskuldsatt och inte bedöms kunna betala av sina skulder kan skuldsanering vara en väg ut ur den onda cirkeln. Joanna Gren är teamledare för skuldsaneringsarbetet vid Kronofogden i Göteborg och berättar att skuldsanering är ett sätt att få sina skulder avskrivna. Under fem års tid får den skuldsatta leva på existensminimum. Alla inkomster går till att betala skulderna. Efter fem år är personen skuldfri.

– I takt med att det svenska skuldberget ökar har fler och fler blivit aktuella för skuldsanering. Vi hanterar betydligt fler ansökningar nu än för 20 år sedan, säger Joanna Gren.

Under första halvåret 2014 ansökte 826 personer om skuldsanering i Västra Götaland. Det är en ökning med åtta procent, jämfört med samma period året innan.

– Det är bra. Många skuldsatta mår fysiskt och psykiskt dåligt och det finns många samhällsekonomiska vinster på att skriva av skulderna, säger Joanna Gren.

Läs också: Så minskar skulder chansen att få lägenhet

Många får en nystart i och med avskrivningen. Några som varit sjukskrivna orkar börja jobba igen, till exempel. Liknande skuldsaneringssystem finns också i andra länder.

För den som inte uppfyller skuldsaneringskraven finns andra vägar att gå. Via lokalföreningen Insolvens kan man få råd och samtidigt byta erfarenheter med andra som är skuldsatta. Varje termin ordnas ekonomiska cirklar och personalen i föreningen hjälper till att fylla i blanketter och överklaga.

– Vi kan också följa med till Försäkringskassan om så behövs. Man ska inte behöva känna sig ensam, säger Lisabeth Persson på Insolvens Väst.

 

Fakta: Håll nere utgifterna

• Inför köpstopp på allt som inte är nödvändigt.

•Ta med matlåda och använd mat från frysen.

• Jämför olika köp, avtal och abonnemang.

• Se upp för dyra krediter. Kom ihåg att lån påverkar din ekonomi under lång tid framöver.

• Undersök om du kan minska dina resekostnader och andra utgifter.

Källa: Kronofogden samt budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs stad

Läs också: 50 spartips för bättre ekonomi

 

Fakta: Betala av dina skulder

• Få koll på nuläget. Räkna samman dina skulder och ta hjälp för att prioritera vilka som ska betalas först. Låt inga kuvert förbli oöppnade.

• Låna inte nya pengar för att betala tillbaka tidigare lån, det kan lätt bli en ond cirkel.

• Kontakta dina långivare och försök sänka dina räntekostnader.

• Om du inte kan betala en räkning, kontakta företaget och förklara din situation. Det kanske går att dela upp betalningen eller göra en betalningsplan.

Källa: Kronofogden samt budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.