Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Norrbottens län har villapriserna gått upp 56 procent på fem år. Arkivbild.

Så har villapriserna stigit

På fem år har priserna på villor i snitt stigit med 32 procent i Sverige. Vinnarna på villamarknaden bor i Norrbottens län, där priserna gått upp 56 procent.

Bostadspriserna ligger i det närmaste stilla enligt de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Villamarknaden räknas som relativt stabil, med balans mellan utbud och efterfrågan, men sett över en lite längre period är prisuppgångarna slående, visar Fastighetsbyråns statistik.

- Låga räntor, bostadsbrist och lågt utbud driver upp priserna, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Mäklarfirman har jämfört kvadratmeterpriser på villor januari till juli 2011 och jämfört med samma period 2016. Snittökningen i landet ligger på 32 procent.

Villaägare i Norrbottens län kan ses som de största vinnarna. Där har villapriserna gått upp med hela 56 procent på fem år. Lägst prisuppgång har det varit i Kalmar län, där har villapriserna stigit med 8 procent.

"I år räknar vi med en uppgång på cirka 10 procent på villamarknaden. Det finns fortfarande utrymme för ökning av villapriserna då man i dag, med en låg ränta, fortfarande bor billigare i hus än i hyresrätt i kommunen", säger chefsmäklare Peder Ledin vid Fastighetsbyrån Boden, i en skriftlig kommentar via Fastighetsbyråns pressavdelning.