Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Dagarna innan jul blir det ofta trängsel i butikerna, något som rimmar illa med årets virusutbrott. Bild: Johan Nilsson/TT
Dagarna innan jul blir det ofta trängsel i butikerna, något som rimmar illa med årets virusutbrott. Bild: Johan Nilsson/TT

Så handlar du julmaten coronasäkert

Planera, handla på udda tider och åk ensam till affären, annars kan du få köa utanför. De råden ger Svensk dagligvaruhandel till den som ska handla mat inför jul.

De sista dagarna innan jul brukar det vara fullt av folk mellan hyllorna i livsmedelsbutikerna, men även vid paketutlämningen. Något som rimmar illa med smittspridningen av covid-19.

– Många kommer att komma till matbutiken för att handla sina köttbullar och sill annat som hör julen till, och för att hämta ut paket. Då är det viktigt att alla hjälps åt för att undvika trängsel i matbutikerna, sa Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Om trängseln blir för stor kan dagligvarubutikerna tvingas ta till åtgärder för att se till så att handeln inte blir smittdrivande. Exempelvis kan du tvingas köa bara för att få komma in i butiken för att köpa den där gräddfilen eller chokladkartongen som saknas.

– Det är väldigt viktigt att man planerar sina inköp, gärna både så att man kommer udda tider och inte väntar till sista dagarna. Så man också bara behöver åka en gång, men vi har också sett ett behov av att folk kommer ensamma till butiken, säger Karin Brunell, vd för branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

Lämna familjen hemma

Just att åka ensam till butiken istället för att ta med sig kompisar eller andra familjemedlemmar tror hon kommer att ge störst effekt.

LÄS MER: Forskarnas karta visar risken för att någon är coronasmittad på middagen eller konserten

Karin Brunell, vd, branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel
Karin Brunell, vd, branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel

Idag finns redan avståndsmarkeringar, plexiglas, handsprit, skyltning och ibland också speciella värdar som håller koll på trängseln i butikerna.

Hur tycker du att butikerna skött sig hittills?

– Jag tror inte du kan hitta någon butik som inte har märkt upp på golvet eller organiserat upp kön till kassan. Så jag tycker att man verkligen gjort sitt yttersta för att få det att fungera, säger Karin Brunell.

Vi får regelbundet signaler på att det är trångt i matbutikerna, hur ser du på det?

– Jag tror säkert att det har funnits enskilda fall då det varit trångt, så det gäller att butikerna tänker på sina riktlinjer och har värdar till exempel. Vi har inte fått jättemånga signaler på att det har varit trångt i matbutikerna, det kanske handlar mer om övrig handel.

Begränsad kapacitet i e-handeln

Men inför julhandeln är det dags för butikerna att skärpa upp åtgärderna ytterligare, menar hon.

– Vi vill verkligen att folk på ett säkert sätt ska få handla sin julmat så att man får fira jul på ett så normalt sätt som möjligt. Och vi hoppas att konsumenterna ska hjälpa oss med att hålla avstånd, säger hon.

Ett sätt att handla utan att riskera trängsel är att handla maten på nätet, något som branschorganisationen redan sett en ökning av, men även då gäller det att vara ute i tid, menar Karin Brunell.

– Det kommer inte finnas kapacitet att tillgodose om alla börjar e-handla dagen innan julafton. Även där får man tänka på att planera.

LÄS MER: Göteborgs kranskommuner har störst coronaökning i regionen

5 tips inför julmatshandlingen

  • Planera vad du ska köpa så du bara behöver åka en gång.
  • Handla ensam så blir det totalt färre personer i butiken.
  • Handla på udda tider, hellre i början av veckan än i slutet och undvik om möjligt rusningstiden runt 17 då många slutat jobbet.
  • Undvik att handla de sista dagarna före jul, satsa gärna på veckan innan.
  • Om du ska e-handla gör även det i god tid, eftersom bokningskapaciteten är begränsad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.