Importen av rysk olja har minskat rejält i Sverige under tio års tid.
Importen av rysk olja har minskat rejält i Sverige under tio års tid. Bild: Andreas Hillergren

Så hänger rysk olja ihop med din tankning

Ryssland är en stor producent av råolja i världen men än så länge påverkas inte handeln med olja och gas i sanktionspaketen mot landet. Hur stor del av svenskarnas bensintankar kan kopplas till rysk olja? Betydligt mindre än förut, är det korta svaret.
– Vi har vänt blickarna västerut, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige.

ANNONS
|

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har en rad sanktioner införts mot landet av både USA och EU. Hittills har dock inte energisektorn och handeln med gas och olja omfattats av sanktioner– samtidigt som Ryssland är en av världens största råoljeproducenter.

Hur mycket av svensk bensin kommer från rysk olja? Enligt Jessica Alenius, vd på branschorganisationen Drivkraft Sverige, är det en svårbesvarad fråga.

– Det är svårt att säga när du tankar exakt var oljan kommer ifrån, eftersom det är en av världens mest handlade produkter, säger hon.

Har minskat kraftigt senaste åren

För tio år var Sverige väldigt beroende av rysk råolja.

– Då var drygt hälften av det vi importerade från Ryssland.

ANNONS

Idag står den en ryska råoljan för en liten andel i den svenska importen. I november 2021 handlade det om cirka tio procent.

– Vi har vänt blickarna västerut och importerar från Norge istället, säger Jessica Alenius.

Flera experter spår ökade bensinpriser även i Sverige på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Prissättningen påverkas av att oljan är en global produkt och Ryssland är en av de största råoljeproducenterna i världen.

– Det är klart att i det här läget när Ryssland har invaderat Ukraina så känns det som att vårt beroende av Ryssland behöver minska men det är ju svårt, säger Jessica Alenius.

Det gäller att inte bara Sverige, utan resten av världen kan hitta andra alternativ till rysk olja. Här tror Jessica Alenius att kriget kan driva på den gröna omställningen där fossil energi ska ersättas med fossilfri.

– Den omställningen i sig gör ju att vi minskar vårt beroende av rysk energi.

LÄS MER:Så hårt slår Swift-sanktionen mot Ryssland

Preem pausade sina ordrar på rysk olja: ”känsligt läge”

Preem, en stor aktör på den svenska marknaden, handlade rysk råolja fram till för några veckor sedan då man valde att pausa alla nya ordrar.

– Överlag för att det är ett väldigt känsligt läge, och vi vill vänta till situationen retts ut och vi vet mer. Om det till exempel blir sanktioner eller inte, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

ANNONS

Den ryska oljan stod då för ungefär sju procent av råoljan som Preem använde. Men enligt Dani Backteg har företaget inga problem med att hitta alternativ, framför ersätter norsk olja från Nordsjön.

– Det finns ingenting som tyder på att den rådande situationen kommer att påverka den svenska drivmedelsförsörjningen, säger han.

LÄS MER:Kriget pressar upp energipriserna

Men Sverige skiljer sig från resten av Europa som är mer beroende av rysk olja. Ryssland är i topp tre bland världens oljeproducenter.

En drivande faktor i att Sverige importerat allt mindre olja därifrån de senaste åren är, enligt Dani Backteg, en regelförändring som den internationella sjöfartsorganisationen IMO införde 2020. Det medförde ett krav på att fartyg skulle släppa ut mindre svavel.

– Det ändrade förutsättningarna för marknaden då det är mer svavel i rysk olja. Så det är en huvudfaktor sedan finns det ett flertal andra som har spelat roll.

LÄS MER:Elprischock hotar om rysk gas stoppas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS