Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knixiga frågor inför bankflytt.

Så gör du om Nordea flyttar ut

Att en storbank flyttar utomlands är mycket ovanligt. Så här kan Nordeas kunder och aktiesparare välja att agera.

Ännu är det skrivet i stjärnorna om Nordea blir kvar i Sverige eller inte. Men som Nordeakund och aktiesparare kan man redan idag börja fundera på hur man vill ha det med sina bankaffärer framöver.
- I princip blir det egentligen inga konsekvenser. Vi har ju utländska banker som är verksamma i Sverige i dag, och om man flyttar en bank inom EU så är det hemlandstillsyn som gäller, så det kan bli en annan finansinspektion som har tillsyn, säger Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

LÄS ÄVEN: Nordea håller alla på halster

Kolla insättningsgarantin

Regelverken som ska skydda kunderna är alltså desamma – det gäller också för insättningsgarantin som är på 950 000 kronor i Sverige. Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs.
- Vid en flytt skulle det möjligen kunna hända att insättningsgarantin i så fall skulle gälla danska eller finska valutor. I Sverige har vi det reglerat att det nu är kopplat till svenska kronor så att man slipper valutarisker, säger Kicki Westerståhl.
Insättningsgarantin är enligt EU-direktiv upp till 100 000 euro.


Claes Hemberg, sparekonom på Avanza konstaterar att om Nordea försvinner blir konkurrensen på bankmarknaden sämre.
- När det blir sämre konkurrens blir det sämre sparränta och dyrare för bankkunderna. Det kan också bli sämre för de företag och pensionsstiftelser som idag samarbetar med Nordea, tror han.
Men en bankflytt kommer inte nämnvärt att påverka aktieinvesterarna i någon större grad tror han.

Lätt att byta bank


Nordeas aktie är noterad i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn.
Efter regeringens beslut om nya resolutionsavgifter ökade börsvärdet för banken.
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, säger att det inte kommer att vara några komplikationer att göra aktieaffärer.
- Det går ju fortfarande att investera i Nordea, men det kan bli färre svenska analytiker som fokuserar på Nordea, och det kan kanske bli en något större courtagekostnad utomlands, säger han.
Det kan också vara så att en del småinvesterare upplever att de vill ändra fördelningen för att de vill vara närmare den svenska marknaden.
- Men generellt sett är bilden att man går mot mer internationella investeringar, säger Joacim Olsson.
För de kunder som vill byta bank är det lätt gjort. Man vänder sig bara till den bank man vill flytta till, så ska den ta hand om hela överföringen. Gratis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.