Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så gör du karriär - på amerikanskt manér

Jobba hårt, bygg upp självförtroendet – och våga framhäv dig själv. Nu ska unga göteborgare lära sig göra karriär på ett mer amerikanskt sätt. – Vi kallar det lite skämtsamt ett "anti-jante" program, säger Beth Topolovsky, som håller i projektet

Bakom det nya mentorprogrammet står The American Chambers of Commerce in Sweden, Amerikanska handelskammaren. Organisationen har noterat att svenskt arbetsliv och ledarskap blivit mer amerikanskt influerat de senaste åren och vill ge unga, ambitiösa människor i början av sin karriär, så kallade young professionals, verktyg för att hänga med i utvecklingen.
– Vi har tre mål med programmet – ge deltagarna en möjlighet att bygga ett meningsfullt nätverk, ge adepterna en fantastisk mentor, som kommer från en annan bransch än dem, och kanske framförallt ge deltagarna hjälp att bygga upp sitt självförtroende. Du måste veta vilka styrkor du sitter på för att kunna framhäva dem, säger Beth Topolovsky.

Vill visa möjligheterna

Hon vill också att de unga adepterna, genom programmet, ska lära sig vilka möjligheter de har och vilka vägar de kan välja att ta i karriären.
Totalt väntas mellan 40 och 50 personer delta i höstens mentorprogram i Göteborg. Både adepter och mentorer har fått söka till platserna.
– Vi letar efter mentorer som lyckats så bra inom sina respektive områden att de inte ens behöver framhäva sin framgång. De ska också vara generösa och verkligen vilja dela med sig av sina kunskaper, säger Beth Topolovsky. 
Även om det svenska arbetslivet närmat sig amerikanska normer, finns det fortfarande tydliga skillnader kvar – till exempel när det kommer till ledarskap. Beth Topolovsky beskriver den svenska stilen som en cirkel, där besluten ofta tas gemensamt – att jämföra med triangeln, med en tydlig chef i toppen, som är regel i USA.

– När jag först började arbeta i Sverige för 13 år sedan förstod jag inte vem det var som egentligen tog besluten – och det är en erfarenhet jag delar med många amerikaner. Systemen är väldigt olika, men det ena är inte bättre än det andra – det är bara olika stilar, säger hon.

Rådet: Gör alltid det lilla extra

Hon tycker också att den berömda jante-inställningen fortfarande lever i Sverige – svenskar har till exempel generellt svårt att framhäva sig själv och sitt eget arbete på jobbet.
– Amerikaner har tvärtom generellt svårt att överhuvudtaget förstå vad jante betyder – det är en attityd som framstår som mycket udda för oss, säger Beth Topolovsky.
Hur lyckas man då nå sina karriärmål – i såväl Sverige som USA? Beth Topolovsky, som har och har haft framgångsrika karriärer i båda länderna, ger följande råd: 
– Du måste ta egna initiativ och till exempel se till att du skaffar dig den utbildning som behövs och lär dig det du måste kunna för att nå ditt mål. Om du vill bli chef – läs alla managementböcker du kan komma över och undersök hur framgångsrika chefer agerar. Du måste också alltid se till att göra det lilla extra, det som får dig att stå ut. Att bara göra precis vad som krävs av dig räcker inte längre, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.