En femtedel av alla svenskar har någon gång betalat sommarsemestern genom lån eller på avbetalning, visar en ny studie. Arkivbild.
En femtedel av alla svenskar har någon gång betalat sommarsemestern genom lån eller på avbetalning, visar en ny studie. Arkivbild.

Så får du en skuldfri sommarsemester

Många väljer att åka på semester på kredit. Men det behöver inte automatiskt betyda att skuldfällorna finns runt hörnet. Skandias sparekonom Maria Landeborn tipsar om hur du kan få en skuldfri sommarsemester.

ANNONS
|

- Mycket handlar om hur du lånefinansierar din semester. Det mest fördelaktiga lånet vore ett kreditkort med upp till 45 räntefria dagar som innehåller försäkringar för resan, till exempel avbeställningsskydd, ersättning för försenad ankomst och försenat bagage, säger Landeborn.

Så länge man betalar inom de 45 dagarna behöver det inte bli så dyrt, säger hon.

- Men då gäller det att planera sina utgifter så att man kan klara av återbetalningarna. Det är särskilt viktigt i slutet av sommaren eftersom augusti är en fattig månad för många svenskar.

ANNONS

Undvik vissa lån

Man bör helst undvika blancolån utan säkerhet, som kan vara ett dyrt och onödigt sätt att lånefinansiera sin semester, enligt Landeborn.

- Då är räntan ganska hög och den blir dessutom högre för den som har en låg kreditvärdering.

Inför sommaren kommer troligtvis 15 procent av svenskarna betala sin resa på kredit, visar en undersökning gjord av fintechbolaget Dreams och PFM Research.

Det ligger i linje med en liknande studie från 2013 då flygjämförelsesajten Skyscanner visade att 17 procent någon gång har lånat pengar för att finansiera sin resa.

Spara och bygg upp

Om det är absolut angeläget att resa, så är det bästa alternativet att spara och bygga upp en lånefri semester på lång sikt.

- Försök att skjuta ångesten åt sidan och sätta undan en pott till semestern varje månad. Om du inte kan resa i sommar i år, spara i stället till en vinterresa eller sommarsemester nästa år. Man kan göra det via autogiro och det behöver inte ta mer än någon halvtimma.

ANNONS
TT

Fakta: Checklista för ditt sparande

1. Buffertspara

En buffert är bra att ha om något oförutsett inträffar, som att diskmaskinen går sönder eller en vindskiva blåser ner. Du behöver en större buffert om du bor i hus än om du bor i lägenhet. Titta tillbaka ett par år på hur stora oförutsedda utgifter du har haft, eller börja med tre till fyra månadslöner som riktmärke. Har du barn eller är många i familjen, kan du behöva utöka bufferten något.

2. Sätt guldkant

Sparande behöver inte bara vara till något diffust längre fram. Det kan också vara pengar som ska användas till att äta ute eller köpa ett par dyra skor. Unna dig ibland att ta lite av dina sparpengar till något som får dig att må bra. Då kan det vara bra att sätta pengarna på det bästa sparkontot du kan hitta och där du kan ta ut pengarna när du behöver.

3. Kortsiktiga mål

För de sparmål som kanske ligger inom de närmaste tio åren behövs det också pengar. Vill du köpa en ny bil om två år? Vill du snorkla på Mauritius med barnen om sju år? Räkna baklänges hur mycket som behövs per månad.

4. Långsiktiga mål

Om du inte har ett tjänstepensionsavtal via ditt jobb är det viktigt att du själv sparar till din pension. Men även om du får det kanske du har planer på att köpa hus i Frankrike när du pensioneras? Eller ta ledigt ett år och åka jorden runt när du fyller 50?

5. Amortera

Om du äger din bostad kan du amortera och således sänka dina boendekostnader på lång sikt och skapa ett tillgångsutrymme i din bostad. Amortera inte så mycket att du inte har råd att spara till en buffert eller till barnen, men gärna mer än du behöver enligt banken.

Källa: SBAB

ANNONS