Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så får du bästa sparräntan

Trots att minusräntan förväntas bli kvar ett tag till liksom nollräntan på storbankernas sparkonton, så finns det sätt att förränta dina pengar. Det finns gott om nischbanker med närmare en procents ränta.

- Jämför räntor och våga leta efter andra aktörer än den bank där du har dina vanliga konton, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Just nu kan det se lite mörkt ut för den som vill spara pengar, men det finns alternativ som ger ränta och som är lika trygga som storbankerna, enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

- Det är viktigt att förstå att om kontot har insättningsgaranti så är du helt safe, även om det inte är en storbank, säger hon.

Insättningsgarantin garanterar nämligen att staten ser till att du får tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor, om företaget skulle gå i konkurs.

Leta på nätet

Ett enkelt sätt att leta bra sparräntor är jämförelsesajter på nätet, där du kan jämföra olika sparkonton. Men det gäller att du funderar över syftet med sparandet så att du vet vilken form som passar dig bäst.

- Sparkonton är mycket bra att ha till en buffert eller för kortsiktiga sparmål som resor eller till barn. Där man inte vill riskera att pengarna inte finns när man behöver dem, säger Sharon Lavie.

I dag finns det rörliga sparkonton där du kan komma åt pengarna snabbt med upp till 0,75 procent i ränta.

Om du kan tänka dig att binda pengarna i ett till fem år, så kan räntan bli högre, men då kan du inte komma åt pengarna.

Christina Söderberg rekommenderar att man har sin buffert på ett rörligt konto och väljer något av de sparkonton som ger bäst ränta just nu.

- Det kan ändras lite och de i topp brukar kunna byta plats, men det brukar inte göra så stor skillnad, säger hon.

Konton utan insättningsgaranti

Om du däremot har råd att ta en hög risk, så finns det rörliga sparkonton utan insättningsgaranti där räntan ligger på runt sex procent.

- Men risken finns att du blir av med alla pengar, så var medveten om det. Det är lite som att köpa aktier i företaget. Du måste ha koll på att det har bra ekonomi, säger Christina Söderberg.