Vilken bank passar dig bäst?
Vilken bank passar dig bäst?

Så byter du ut din bank

Många drar sig för att byta bank men i normalfallet är det enkelt. Du kan också förhandla fram bättre avtal. Konsumenternas Bank- och finansbyrå ger här sina bästa tips.

ANNONS
|

Alla banker har en gemensam rutin för konton och betaltjänster. Ett vanligt byte av bank är kostnadsfritt och det tar vanligtvis bara några dagar innan allt är på plats.

– Det är inte krångligt, när det gäller transaktionskonton och sparkonton har man skapat en överenskommelse mellan banker som gör det enkelt att byta. Även på EU-nivå jobbar man med det här, säger Kicki Westerståhl chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

På tisdagen rapporterade GP att det är ganska ovanligt att svenskarna byter bank – trots att förtroendet för dem är lågt. Ser man brister med sin bank så ska man försöka hitta någon som är minst lika bra, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas Bank– och finansbyrå.

ANNONS

Han beskriver att ett bankbyte kan se ut på många olika sätt och att det viktigaste är att man överväger sina beslut noga. Alternativa lösningar kan vara att anlita ytterligare en bank för ett specifikt ärende – så länge kostnaderna är lika låga kan det vara bättre, menar han.

–Man ska inte byta bank i affekt utan värna om sitt sparande och sitt engagemang.

När det kommer till förflyttning av lån säger Ulf Rydstedt att vissa saker är viktiga att tänka på:

Först måste man se till att den nya banken är villig att bevilja lånet, sedan ta reda på om låneskyddet, om man har ett sådant, kan tecknas på nytt. Gäller flytten ett bundet lån måste man också ta reda på hur mycket ränteskillnadsersättning som ska betalas.

–Inför ett byte så ska man se till att få med sig allting: Autogiro, stående överföringar, e– fakturor och en hel del annat, säger Ulf Rydstedt.

Det låter som att det är mycket att tänka på?

–Det är inte mer än att man håller koll på sin ekonomi. Alla banker har checklistor för dessa byten så det är inget svårt. Men de kan inte läsa dina tankar så du måste berätta vilka engagemang du har i den andra banken.

ANNONS

Ett bankbyte kan vara ett effektivt sätt att förhandla fram bättre ränteavtal, särskilt viktigt är det när det kommer till bolånen.

Många känner sig obekväma i förhandling, hur ska man göra?

–Svenskar är ovana att förhandla men det här handlar om så mycket pengar så det måste man. Är det någonstans man kan spara pengar så är det på bolån. Man ska sätta sig ner med banken och förhandla och då sker en värdering av kundrelationen. Och man ska ha ett erbjudande från minst en annan bank för jämförelse.

Att ha koll på det svängande ränteläget kommer man långt på. Och på Konsumenternas Bank– och finansbyrås hemsida finns alla svenska bankernas räntesnitt för bolån, månad för månad.

–Man vill förhandla sig till en ränta som inte är högre än snittet. Har du erbjudits högre ränta så kanske du ska fundera på att titta på annat håll, säger Ulf Rydstedt.

Viktigt att tänka på vid bankbyte är att förflyttning av aktier och fonder kan ta längre tid. Om man går i tankar på att sälja sina värdepapper så kan det vara bra att göra det innan bankbytet, då en förflyttning ibland medför en kostnad.

Var har konsumenten störst möjlighet att påverka sin ekonomi?

ANNONS

–Genom att sätta sparpengar på konton med bättre ränta samt göra någonting åt sina bolån.

Fakta: inför bankbytet

Börja med att gå igenom vilka konton du har och vilka tjänster du har kopplade till dessa. Din nya bank behöver bland annat: Senaste årsbesked, kort som du vill ansluta, uppgifter om använda krediter, information om stående överföringar sedan tidigare, säkerhetsdosa, värdepapperskonto och uppgift om bankfack.

Se till att inga automatiska överföringar krockar med bankbytet.

E–fakturor måste beställas på nytt.

Om det är flera kontohavare som ska flyttas måste alla vara på plats, alternativt att en fullmakt tas med till den nya banken.

Lån måste beviljas i den nya banken på nytt och kreditprövningar ska göras. Det är viktigt att du får skriftligt från den nya banken att du får lånet eftersom de inte är skyldiga att ta över lånet, innan du lämnar din gamla bank.

Källa: konsumenternas.se

ANNONS