Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så bra går det för Göteborgsregionen

Det går allt bättre för Göteborgsregionens näringsliv. Och till våren väntas konjunkturen bli än hetare. – Vi ser en utbredd optimism i de allra flesta branscherna, säger Mats Granér, samhällsanalyschef vid Västra Götalandsregionen

Det råder stark högkonjunktur i Göteborgsregionen. Det visar Västra Götalandsregionens eget konjunkturindex. Som tidigare drivs utvecklingen av den starka uppgången för fordonsindustrin, med Volvo Cars och AB Volvos stora framgångar som motor. Men det går, i princip, bra för alla branscher som regionen tittat på.

Hälften av byggbolagen vill anställa

– Det är klar högkonjunktur i Göteborgsregionen. Konjunkturen drivs uppåt av att det går väldigt bra för regionens viktiga tillverkningsindustri, och den drar i sin tur även med sig tjänstesektorn. Vi ser också fortsatt en mycket het byggsektor i Göteborgsregionen. Även om byggandet ökar i lägre takt än tidigare, är optimismen i byggbranschen mycket stark, säger Mats Granér.

LÄS MER: Det går bra nu Göteborg

VG-regionens konjunkturindex varierar mellan -100 och +100 där +40 räknas om högkonjunktur. Den lokala byggbranschen noterar just nu +60, att jämföra med +81 vid vårens mätning. Framtidstron är dock på topp och drygt hälften av byggbolagen i Göteborgsregionen planerar att anställa mer personal de närmsta sex månaderna. 
– Det kan tänkas att den avmattade bostadsmarknaden bidragit till att index för byggindustrin gått ner. Fallande bopriser skulle sannolikt dämpa bostadsproduktionen och minska bolagens vinster – men det är inte det scenariot byggbolagen i undersökningen räknar med. Prognosen är i stället att det här är en tillfällig nedgång och att läget bli ännu bättre i vår, säger Mats Granér.

Stark optimism

Företagen i undersökningen tror också generellt att den positiva konjunkturen fortsätter – och blir än starkare i vår. Då väntas det göteborgska näringslivet öka orderingången och fortsätta anställa fler. Störst vilja att nyanställa har länets it- och konsultbolag. I hela Västra Götalandsregionen räknar 70 procent av företagen inom den sektorn med att öka personalstyrkan det kommande halvåret. Det största problemet är att hitta människor med rätt slags kompetens. Fyra av fem företag inom "företagstjänster" i Göteborgsregionen uppger i undersökningen att det råder brist på "branschkompetent personal".
– Det är även ett problem inom byggsektorn – och det riskerar att dämpa konjunkturuppgången, säger Mats Granér.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.