Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så bra är din barnförsäkring

Nästan alla föräldrar tar en försäkring för sina barn. Men priset och skyddets omfattning varierar kraftigt, visar en ny jämförelse.

Svenska familjer köper barnförsäkringar för mer än två miljarder kronor om året. De flesta tar försäkringen när barnet är nyfött eller några månader gammalt och låter den löpa under hela uppväxten.

Den totala kostnaden hamnar på tiotusentals kronor per barn. Denna typ av försäkringar tillhör de som ger mest överskott för bolagen, enligt en granskning som konsumentredaktionen gjorde 2014

Därför är det viktigt vad man väljer. Konsumenternas försäkringsbyrå har nu presenterat 2016 års kartläggning av barnförsäkringar, se tabellen ovan. Poängsiffrorna längst ner är det totalbetyg som byrån sätter på försäkringarna. De andra siffrorna, utom pris och försäkringsbelopp, är poäng på olika delar av försäkringsskyddet.

Det är stora skillnader på betygen. Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, framhåller dock att omdömena är relativa – de visar hur bolagen ligger till jämfört med varandra.

- Olikheterna är inte jättestora. Ingen är underkänd. Även en försäkring med låga poäng är bättre än ingen alls, säger hon.

En tydlig skillnad är att några försäkringar helt saknar vissa typer av skydd, till exempel ersättning till äldre barn vid sjukskrivning. Då står det en nolla i tabellen.

Gruppförsäkringar, som man tar genom fackförbund eller arbetsgivare, är i regel billigare och ger mindre omfattande skydd än individuella försäkringar. Fördelen är att man ofta slipper lämna hälsodeklaration.

- Det är ett alternativ för den som har svårt att teckna en egen försäkring, säger Christina Meder.

Hon tycker att försäkringarna generellt har blivit bättre med åren.

- Sedan vi lanserade vår poängjämförelse har bolagen produktutvecklat. Folksam gjorde en rejäl omarbetning vid årsskiftet och det har påverkat deras betyg.

En sak som har ändrats på senare år är ersättningen till barn med ADHD och liknande diagnoser.

- Ett tag fick de inget alls. Nu ger de flesta bolag 10 procent av försäkringsbeloppet.

En vanlig missuppfattning är skolbarn redan har en fullgod försäkring. Men den kommunala försäkringen täcker bara olyckor – inte sjukdomar, som är den vanligaste orsaken till bestående skador hos barn. Ibland gäller den enbart under skoltid, i exempelvis Göteborg gäller den dock dygnet runt.

Vad ska då konsumenten tänka på? Christina Meder ger två råd:

- Skaffa försäkringen så tidigt som möjligt. Du måste ha den om något skulle hända ditt barn.

- Det viktigaste skyddet är invaliditetsersättningen, att man kan få ett stort belopp vid en funktionsnedsättning. Se till att det finns både vid skada och sjukdom.

Du väljer själv hur stort försäkringsbeloppet ska vara. Högre belopp ger högre premie. Konsumenternas försäkringsbyrå tycker att cirka 1,2 miljoner kronor är rimligt.

- Ligger man kring den nivån har man ett bra skydd, säger Meder.

Ungefär 7 procent, en av fjorton, av dem som vill ta en barnförsäkring får avslag. Det handlar ofta om barn som är för tidigt födda, har låg födelsevikt eller är adopterade.

Bolagen har rätt att neka försäkring men de är skyldiga att ge en individuell motivering till beslutet.

För några år sedan stämde konsumentombudsmannen Skandia som vägrat försäkra en flicka som var född tre månader för tidigt.

Fallet slutade med att bolaget backade. Därmed kom aldrig den vägledande dom som KO hoppats på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.