Det gäller att ha koll på sina rättigheter till tjänstepensionen. Arkivbild.
Det gäller att ha koll på sina rättigheter till tjänstepensionen. Arkivbild.

Så bevakar du din tjänstepension

Få vet om att tjänstepensionen fylls på även om de blir sjuka eller skadade på jobbet. Därmed är risken stor att många missar pengarna eftersom det krävs en anmälan.

ANNONS
|

Även den som är sjukskriven eller frånvarande till följd av en arbetsskada har rätt till inbetalningar till tjänstepensionen, åtminstone för alla de som går på kollektivavtal, och det gör nio av tio. Men det är inte arbetsgivaren som gör inbetalningen då, i stället tar premiebefrielseförsäkringen över.

Men få vet om detta. Bara två av tio som omfattas av tjänstepension tror att inbetalningarna till tjänstepensionen fortsätter även vid sjukdom, arbetsskada eller föräldraledighet, enligt en Demoskopundersökning där 2300 personer har svarat på frågor på nätet.

Och ingen anmälan, ingen tjänstepension. Det finns därmed en risk att många missar pengarna i form av en sämre tjänstepension så småningom. Och det kan handla om många hundralappar i månaden i sämre pension.

ANNONS

Visserligen sköter många arbetsgivare, främst de större, om hanteringen, men långt ifrån alla.

- Det är viktigt att anmälan görs, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF som ansvarar för pensionslösningar åt privatanställda LO-medlemmar.

Vad gäller kortare eller medellånga sjukskrivningar kan det i runda slängar handla om 20 procent av de anställda som missar tjänstepensionspengar man har rätt till. För riktigt långtidssjukskrivna och förtidspensionärer är antalet betydligt färre.

Men det går att anmäla i efterhand, enligt Michel Normark på AFA Försäkring.

TT

Fakta: Försäkringen

Om man blir sjuk eller skadad på arbetet finns ett flertal försäkringar som täcker upp förlorad lön.

Även inbetalningarna till tjänstepensionen är försäkrad via det som kallas premiebefrielseförsäkringen. Den täcker upp inbetalningarna till tjänstepensionen när arbetsgivaren inte gör några inbetalningar.

Källa: AMF, AFA Försäkring

ANNONS