Det är inte alltid givet vad som serveras på midsommarbordet, visar ny statistik. Arkivbild
Det är inte alltid givet vad som serveras på midsommarbordet, visar ny statistik. Arkivbild

Så äter svenskarna sin midsommarmat

Massvis med sill, prinskorv och strömming kommer att dukas fram på midsommarborden. Men vad som är en given klassiker kan skilja sig stort från en ort till en annan, visar ny statistik över dagligvaruhandeln.

ANNONS
|

- Trots att vi lever i ett modernt och globalt samhälle är det kul att se att den gamla svenska regionaliteten fortfarande finns kvar, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Örebro universitet.

Norrlänningar har till exempel en stark förkärlek för strömming och jordgubbstårtor. Så är inte fallet i Skåne. Där är snarare prinskorvar en given klassiker.

Tradition av charkuterier

Enligt Tellström kan influenser från andra länder spela in.

ANNONS

- Vi har starkare tradition av charkuterier i Danmark och Tyskland, vilket kan förklara varför prinskorvar är mer populära i Sydsverige, säger han.

I flera år har Hemköp tagit fram statistik över midsommarmat för hela dagligvaruhandeln. Enligt Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp, har konsumtionsmönstret mer eller mindre varit detsamma runtom i landet.

- Siffrorna visar att det finns olika traditioner beroende på vilken region man bor i. Strömming har länge varit överrepresenterat i norr samtidigt som det sällan serveras på midsommarborden i södra Sverige, säger Elin Jarl.

Tellström förklarar att strömming historiskt sett har haft en större marknad i norr än andra fiskar.

Sill i Göteborg och Stockholm

I både Stockholm och Göteborg, som historiskt sett varit rikare områden, har i stället sillen varit en klassiker. Men även här finns skillnader.

Inlagd sill plockas gärna fram i Stockholm medan matjessill och löksill är populärast bland göteborgarna. Samtidigt har MSC-märkt sill fått ett större genomslag i platser som Eskilstuna, Karlstad och Örebro än i andra delar av landet.

ANNONS

Den nya trenden för i år, åtminstone i Hemköps butiker, är att många vill köpa svenska råvaror.

- Vi ser en stark trend att ursprunget på råvarorna är viktigt. Våra kunder vill gärna att det är svensk mjölk i grädden och gräddfilen, inte bara att jordgubbarna är svenska, säger Elin Jarl.

TT

Fakta: Midsommarmat med störst regional skillnad

Region norr (exempel på orter: Ljusdal, Sundsvall, Sollefteå, Östersund, Umeå, Piteå, Luleå och Kiruna):

1. Strömming

2. Tårta

3. Inlagd sill

Region mellan (exempel på orter: Eskilstuna, Karlstad, Åmål, Örebro, Västerås, Sala, Falun, Ludvika, Mora och Gävle):

1. Inlagd sill

2. Mjuka kakor

3. Knäckebröd

Region öst (exempel på orter: Stockholm, Södertälje, Uppsala, Katrineholm och Visby):

1. Inlagd sill

2. Rom och kaviar

3. Öl klass II

Region väst (exempel på orter: Göteborg, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Skövde och Mariestad):

1. Matjessill

2. Löksill

3. Gräddfil

Region sydost (exempel på orter: Motala, Linköping, Norrköping, Jönköping, Växjö, Kalmar, Karlskrona och Halmstad):

1. Löksill

2. Matjessill

3. Gräddfil

Region syd (exempel på orter: Malmö, Lund, Helsingborg, Landskrona, Trelleborg och Ystad):

1. Prinskorv

2. Matjessill

3. Lagrad ost

Källa: Hemköp

ANNONS