Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säsong för biljättarnas hemliga tester

Nu fylls Norrbottens skogar av framtidens bilar. Under stort hemlighetsmakeri testar bilvärldens giganter sina fordon och komponenter i kylan. Samtidigt fördubblas antalet invånare i Arvidsjaur och Arjeplog.

På måndag landar biltestssäsongens första besökare på Arvidsjaurs flygplats. Under de kommande fyra månaderna fylls grannkommunerna Arvidsjaur och Arjeplog av biltestare från hela världen – här sker 92 procent av västvärldens fordonstestning.

- Det är otroligt värdefullt för oss, säger Stina Johansson, näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.

Den anhopning av fordonstester som uppstått sträcker sig i en triangel från Arjeplog i norr ner till Slagnäs och Arvidsjaur i söder. Totalt handlar det om flera tusen besökare vilket har fått både restaurang- och hotellnäringen att blomstra.

- Bara i Arvidsjaur ökar antalet anställda i krog- och hotellbranschen med 200 personer, säger Stina Johansson och fortsätter.

- Här är det krogtätare än i London per capita.

Mobilfria testområden

Testandet i skogarna har pågått sedan början av 70-talet och sedan dess har intresset ökat varje år. I år är hotellen i princip fulla och Harald Fjellstrom, som är vd på testföretaget Colmis, tror att det beror på att nästa generations bilar ska ut på marknaden.

- Man ska gå ifrån diesel och bensin och i stället satsa på el och gas. De systemen måste också fungera när det är kallt, säger han.

Bilföretagen försöker hålla nyheterna hemliga, bland annat är flera av testområdena mobilfria, men det har hänt att fotografer gömt sig på isarna för att fånga en glimt av de nya bilarna.

- Vi har personer som är där och är bilpaparazzis, säger Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin.

Den som är intresserad av bilar vet att en ny modell är på gång, men tjusningen ligger i att vara först med att veta hur den ser ut, förklarar Daniel Frodin.

- Det är viktigt och roligt att avslöja bilarna.

Stor klimathall planeras

När kylan lämnar i april försvinner även biltestarna, hotell stängs ned och restaurangbesökarna blir färre. Men en idé från Luleå tekniska universitet kan komma att möjliggöra biltestverksamhet året om.

Projektet Arctic Arc blir enligt planerna en klimathall på 60 000 kvadratmeter som ska kunna hålla sju minusgrader och vara användbar året runt. Om hallen blir av beräknas den kosta en miljard kronor.