Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sänkt pensionskapital nästa år

Alla som arbetar får sitt pensionskapital sänkt nästa år. Bromsen slår till och din pensionskalkyl påverkas.

– Många tror att det man tjänar in till allmänna pensionen är ett växande kapital. Man uppfattar inte att det sjunker, säger Ylva Yngvesson, privatekonom Swedbank.

De som redan är pensionärer får sin allmänna inkomstpension sänkt nästa år med 2,7 procent. Här aviserar regeringen sänkt skatt för pensionärer som skulle mildra effekten.

Men sänkningen gäller också de som nu är i arbete och betalar in till sin framtida pension. Alla löntagare får nästa år ett sänkt pensionskapital med 1,1 procent. Det innebär att ett belopp på 1 miljon minskar till 989 000 kronor.

– Det är individerna som får ta konsekvenserna när bromsen för pensionerna slår till. För de som snart går i pension påverkas direkt. De som har längre till pensionen med både upp- och nedräkningar över tid spelar det inte så stor roll, säger Ylva Yngvesson.

Fastighetsägare får återigen höjd avgift när inkomstbasbeloppet ändras. Maximal fastighetsavgift höjs från 7 074 till 7 112 kronor nästa år.

– Sedan fastighetsavgiften infördes 2008 har maxbeloppet stigit med 18,5 procent. Det är fyra gånger mer än prisökningarna/inflationen under samma period, summerar Ylva Yngvesson.

Sedan 2008 har priserna på småhus fram till första kvartalet 2013 stigit i landet med 10,2 procent, i Stor-Göteborg 13,2 procent, i Stor-Stockholm 12,6 procent och i Stor-Malmö 3 procent, enligt Swedbanks beräkningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.