Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosenrött. LO:s chefsekonom Ola Pettersson målar upp Sveriges ekonomi i glada färger. Arkivbild.

Sämre löneutveckling väntar

Det blir klenare löneökningar de närmaste åren – inflationen äter upp det mesta av de relativt låga påslagen. LO-ekonomerna tycker att facken lyckats hyggligt bra i förhandlingarna, men det blir en utmaning att få ut de anställdas skäliga andel av vinsterna framöver.

- Jämför vi oss med våra viktigaste konkurrentländer så är vi ändå ganska nöjda, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson i samband med presentationen av den senaste konjunkturprognosen.

LO räknar med löneökningar på runt tre procent de kommande två åren. Inflationen bedöms samtidigt hamna kring två procent nästa år för att dra iväg till 2,6 procent året därpå.

Ganska små

- Vi tror på reallöneökningar, men ganska små, i alla fall om vi inte får någon löneglidning att tala om, och de har trendmässigt minskat senare år, säger Ola Pettersson.

Jämfört med reallöneökningarna på runt två procent – lön minus inflation – de senaste fem, tio åren blir det därmed betydligt snålare tilltaget framöver, runt 0,5–1 procent.

Enligt Ola Pettersson är det viktiga att få ut reallöneökningar över tid, inte maximera varje år.

- Framåt blir det viktigt att vi orkar hålla i det här, att vi orkar ta ut de löneökningar som vi tycker att vi ska ha. Vi är hyggligt nöjda, men det kommer att bli en utmaning framöver, säger Pettersson.

Arbetslöshet faller

Och mycket är beroende på löneutvecklingen i utlandet, enligt LO. Svenska löner bör ta hänsyn till löneutvecklingen i bland annat Tyskland, annars skadas konkurrenskraften.

LO-ekonomerna är betydligt mer optimistiska om Sveriges ekonomiska utveckling framöver än många andra prognosmakare. BNP bedöms öka med tre procent både i år och nästa år. Bakgrunden till det är att LO bland annat räknar med att arbetslösheten kan falla mer än vad andra tror, ner mot sex procent 2019.