Säljtips för dig som vill kränga på nätet

ANNONS
|

Hon visar stolt upp golvfläkten i krom som hon köpte begagnad för 150 kronor. I nyskick hade hon fått ge 1999 kronor. Lägenheten i Olskroken är full av loppisfynd, många av dem hon har hittat genom köp- och säljgrupper på Facebook.

- Jag har aldrig blivit blåst, men det har hänt att folk struntar i att dyka upp om man har bestämt tid. Men annars har jag inget dåligt att säga. De allra flesta köpare och säljare är väldigt gulliga och trevliga.

Läs också: Sociala medier utmanar Blocket och Tradera

Gunilla är pensionär och håller loppisintresset vid liv genom frivilligarbete i finska pingstkyrkans second hand-butik. Och hon besöker gärna marknaderna i Kviberg och Bellevue. På Facebook loggar hon in ungefär tio gånger om dagen för att bevaka nya inlägg i loppisgrupperna.

ANNONS

- Det allra främsta skälet till att köpa begagnat är att det är väldigt billigt. Tio kronor, 15 kronor… Priserna är ofta så låga att det inte är lönt att pruta.

För att hålla koll på hur mycket hon tjänar och gör av med på sina affärer, för Gunilla kassabok. Utöver glädjen att pryda sitt hem med vackra prylar – och chansen att tjäna några kronor på saker man inte längre använder – skänker loppisgrupperna även en social samvaro.

- Jag har fått jättemånga vänner. Nästa vecka är jag bjuden på barnkalas hos en kvinna som jag köpte en handväska av. Vi har blivit vänner och jag hjälper hennes dotter att komma in på en modellagentur. Så det kan komma mycket roligt av de här kontakterna.

Lotta Sand är administratör för en av Göteborgs största köp- och säljgrupper på Facebook. Det var pojkvännen Richard Philipsson som kom på idén för ungefär fem år sedan, och det senaste halvåret har medlemsantalet skjutit i höjden.

- Nu finns det grupper för allt på Facebook, men på den tiden var det inte så vanligt. Jag förstod att det skulle slå så småningom, säger Richard.

Han bor i Katrineholm och när det begav sig hade han själv inga bekanta i Göteborg. Lotta skickade ut inbjudningar till några av sina vänner, och det gav ringar på vattnet.

ANNONS

- Jag tänkte på det häromdagen, att hjälp vad gruppen har växt. Det är ju som ens lilla skötebarn, säger Lotta.

Syftet med gruppen är att ge privatpersoner möjlighet att på ett enkelt sätt köpa och sälja sina prylar. Annonser som avser exempelvis tobak eller alkohol hör inte hemma på sidan, och rent spam och företagsannonser plockas bort regelbundet. Men Lotta och hennes två medadministratörer försöker att inte vara för hårda, utan är lyhörda för gruppens önskningar.

- Jag är stolt över sidan, det märks att folk har nytta av den. Men jag vill att det ska vara medlemmarnas grupp.

Hon beskriver sitt eget loppisintresse som sporadiskt, men hon har gjort en del fynd i den egna gruppen och upplever att det för det mesta går både snabbt och smidigt att göra affärer.

- Det kommer alltid finnas folk som vill luras, så därför är det ett krav att man kan ses och göra upp om affären. Inga förskottsbetalningar och inga varor får skickas, säger Richard.

Medlemsantalet har passerat 13 000 personer, och Lotta godkänner ett hundratal nya ansökningar varje dag.

- Vid årsskiftet var vi 10 000 medlemmar, så det har ökat extremt de senaste månaderna, säger hon.

ANNONS

- Jag tror att folks intresse för att handla second hand har ökat i och med den här typen av grupper. Blocket och Tradera har säkert fått sig en knäpp på näsan av det, säger Richard.

Läs också:

FAKTA: Gunillas säljtips

Lägg tid på att ta bra bilder. Om varan har några skavanker måste du vara tydlig med det, lägg gärna upp en närbild.

Se till att alla uppgifter finns med från början så att köparen slipper fråga. Längd, bredd, djup, vikt, färg, storlek och viktigast av allt: priset.

Lägg inte ut saker bara för att se hur intresset är - antingen säljer du eller inte.

ANNONS