Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biltema får inte längre sälja en äggkokare och en digital timer, efter att Kemikalieinspektionen kontrollerat varorna och konstaterat att de innehöll för höga halter av farliga ämnen. Bild: Berit Roald
Biltema får inte längre sälja en äggkokare och en digital timer, efter att Kemikalieinspektionen kontrollerat varorna och konstaterat att de innehöll för höga halter av farliga ämnen. Bild: Berit Roald

Säljstopp för köksvaror från Biltema

Farliga ämnen har hittats i flera köksvaror från Biltema. Efter en kontroll utfärdar Kemikalieinspektionen säljstopp för en äggkokare och en digital timer, som visade sig innehålla otillåtet höga halter av farliga ämnen.

Vid en kontroll av ett urval av Biltemas köksprodukter konstaterade Kemikalieinspektionen ett antal brister. En äggkokare och en digital timer visade sig innehålla halter av bly som överskrider det tillåtna gränsvärdet. Äggkokaren innehöll dessutom otillåtet höga halter av kadmium.

Nu har Kemikalieinspektionen infört saluförbud för de båda varorna, vilket Expressen har rapporterat om. Enligt Expressen ska äggkokarens blyvärde ligga mellan 11 och 17 procent – det högsta tillåtna värdet är 0,1 procent.

Efter kontrollen meddelade Biltema att man respekterar testresultatet, men skulle vänta med åtgärder tills laboratoriets tester var färdiga och myndigheter fattat beslut i frågan. Därför ansåg Kemikalieinspektionen att det fanns skäl att besluta om säljförbud.

Kan lämna tillbaka varorna utan kvitto

Om man har köpt någon av varorna innan säljförbudet kan man lämna tillbaka dem i någon av Biltemas butiker. Det skriver marknadschefen Johan Gerdevåg i ett mejl till GP:

"Som alltid följer vi Kemikalieinspektionens beslut och rekommendationer. Agerar omgående. Oroliga kunder som köpt dessa varor kan komma och lämna tillbaka dom till våra varuhus, inget kvitto krävs."

Han skriver vidare att man nu är i färd med att undersöka hur produkter med otillåtna halter av farliga ämnen kan ha kommit ut till försäljning:

"Alla våra produkter uppfyller lagkraven som krävs innan produkten sätts på marknaden. Vad som hänt i dessa fall håller vi på att utreda i samarbete med tillverkaren."

LÄS MER: Så undviker du att köpa varor med farliga ämnen

Särskilt farligt för små barn

Enligt Kemikalieinspektionen kan för höga halter av bly vara skadligt för nervsystemet, och kan orsaka försämrad intellektuell utveckling och prestationsförmåga. Särskilt farligt är ämnet för foster och yngre barn. I höga halter kan bly vara akut giftigt och det är dessutom farligt för miljön.

Kadmium är en metall som bland annat kan finnas i elektronik. Vanligast är dock att man får i sig det via maten, eftersom växter kan ta upp kadmium genom marken. Ämnet kan orsaka njurskador, benskörhet och cancer, enligt Kemikalieinspektionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.