"Vissa människor är gladare än de orkar vara", säger överläkaren Kristina Glise.
"Vissa människor är gladare än de orkar vara", säger överläkaren Kristina Glise.

Så undviker du att bli sjuk av stress

Utmattningssyndrom blir allt vanligare. Men med rätt verktyg kan man mota olle i grind. Kristina Glise, överläkare vid Stressmedicinska institutet i Göteborg, ger sina bästa råd.

ANNONS
|

Vad är utmattningssyndrom?

– Stressrelaterad ohälsa som ofta har att göra med stress i arbetslivet men har nästan alltid även med privatlivet att göra. Folk har inte ett stressigt jobb utan ett stressigt liv, och då reagerar de med olika symptom. Om det får pågå tillräckligt länge utan att personen återhämtar sig blir de sjuka. Man kan belasta människor mycket, man kan stressa en hel del i perioder, men får man aldrig återhämta sig tar det stopp.

Vem drabbas av utmattningssyndrom?

– Bland de svårast sjuka finns många välutbildade. De har jobb, bra förutsättningar och har inte tidigare varit sjuka.

ANNONS

Vilka varningssignaler ska man vara uppmärksam på?

– De flesta får orolig sömn av stress. Att man blir irriterad är en annan vanlig sak. Man kan bli taggig, snäsig, nästan be om ett gräl. Man kan börja göra fel och jobba långsamt. Andra reagerar med huvudvärk, magvärk, yrsel eller muskelvärk. Många har små symptom som kommer och går tills man blir van och tror att det är en del av livet. Vissa klarar av att ha det såhär hela livet.

Och andra?

– Om man inte får återhämtning ackumulerar man en energiskuld till sig själv. Händer det då saker i livet som inte går att påverka – någon dör, relationsproblem eller dålig ekonomi – ja, då finns det ingen energi kvar till det. En sådan händelse blir ofta droppen som gör att personer blir akut sjuka. Kroppen säger stopp, stänger av och man ramlar ner i det svarta hålet. En del lägger sig på sängen och flämtar i tre veckor. Andra reagerar med panikångestattacker. En del kommer med ambulans till sjukhuset och tror att de ska dö. Det är inte ovanligt att folk får ont i bröstet, åker till sjukhuset och tar EKG och provet som visar att allt var bra.

ANNONS

Vad har arbetsgivaren för ansvar?

– De flesta som kommer till oss har både privata och arbetsrelaterade stressorer. De privata – en sjuk anhörig eller ett relationsproblem till exempel – kan det vara svårt att göra något åt. Arbetsbördan kan man däremot alltid göra något åt. En arbetsgivare bör reagera när Kalle börjar bli lättirriterad, har ont i huvudet eller är trött trots att han just haft semester. Då ska man fråga hur det står till, och om man kan hjälpa Kalle att prioritera bättre eller underlätta återhämtningen. Kalle kan bli irriterad över frågan, men ställ den igen! Från mars i år gäller faktiskt nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket som trycker just på arbetsgivarens skyldighet att ta ansvar för den psykosociala miljön.

Vad är återhämtning egentligen?

– Det handlar om att fylla på med energi och skiljer sig mellan olika personer. Men det viktigaste är att röra på sig. Utmattningssyndrom innebär att det är hjärnan som är sjuk, och rörelse främjar att hjärnan mår bättre igen. Har man en god arbetsmiljö och tränar kroppen sover man ofta gott och kan hantera stresstoppar bättre.

Kan man bli frisk?

– Absolut. Men det beror på hur sjuk man är och hur tidigt man söker hjälp. Söker man sent i förloppet finns det risk för flera år sjukskrivning.

ANNONS

Är det sant att man inte blir sjuk om allt man gör är roligt?

– Nej, det stämmer inte. Ett tag när jag var privatläkare jobbade jag med it-killar som hade startat firma i 20-årsåldern, sov på jobbet och åt två pizzor åt gången för att slippa äta så ofta. De hade jätteroligt, och vissa klarade det, men många blev jättesjuka. Vissa människor är gladare än de orkar vara.

Fyra tidiga åtgärder vid stress-symptom

1. Prioritera på jobbet. Ta gärna hjälp för att se vad som är viktigt och vad som kan vänta.

2. Går det att få en förebyggande sjukskrivning? Kan vara ett sätt att få den återhämtning man behöver.

3. Stresskola. En åtgärd Västra Götalands-regionen har satt in, dit man remitteras från primärvården.

4. Prata med dig själv. Gör en lista över alla åtaganden och fundera på vad som orsakar stress och vad som måste bort för att du ska må bra.

ANNONS