Johanna Kull konstaterar att Stockholmsbörsen föll med 30 procent fram till torsdagen sedan toppen för ett antal veckor sedan.
Johanna Kull konstaterar att Stockholmsbörsen föll med 30 procent fram till torsdagen sedan toppen för ett antal veckor sedan.

Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Börserna faller, verksamheter stänger, flygen stoppas. Hur påverkar detta privatpersoners plånböcker? Här är sparekonomen Johanna Kulls fyra bästa råd.

ANNONS
|

Börsfallen blev skarpa under torsdagen sedan bland annat Donald Trump infört flygförbud mellan Europa och USA och efter att allt fler regeringar infört restriktioner – som det svenska mötesförbudet för samlingar på över 500 personer.

– Stockholmsbörsen har nu fallit 30 procent från sin topp februari. Det är ett stort börsfall, som gått otroligt snabbt, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza på fredag morgon.

Hon tillägger samtidigt – vilket kan verka paradoxalt – att det inte är en finanskris.

– Nej, det går inte att jämföra med situationen vi hade 2008-2009. Bankerna har helt andra buffertar och är betydligt starkare idag än vid finanskrisen. Även om börserna faller är det ingen finanskris på det sättet. Sverige befinner sig också finanspolitiskt i en stark position – staten har utrymme att ta till åtgärder.

ANNONS

Här är hennes råd för privatpersoner inom fyra områden.

LÄS MER:Nytt ras på börsen – index ner med sju procent

LÄS MER:Per Bolund kallar till extra finansmöte

Sparandet och pensionerna

– I ett sådant här turbulent läge är det viktigt att inte drabbas av panik. Misstaget privatpersoner kan göra är att man köper fonder eller aktier i ett läge när börsen står på topp och säljer när den är i botten. Historiskt har börsen varit en långsiktigt bra sparform. Hade man en tioårig sparhorisont innan den här nedgången började ska man ha det nu också. Man kan också fortsätta med månadssparande – en bra riskminimering är dels att ha ett brett sparande i fonder, dels att sprida ut både när du köper och när du säljer över tid.

– För de som har en 2-3-årig sparhorisont i stället för 5-10 eller längre, ska man egentligen inte ha sparande kopplat till börsen. Men om du sparat pengar för att till exempel renovera verandan – alltså ska använda dem i närtid – kanske du ändå får ta ut de pengarna, trots att värdet gått ned. Nedgången på börsen kan fortsätta, värdet kan minska tio procent till. Men grundrådet är alltså att inte drabbas av panik och ändra på sparandet.

LÄS MER:Om det blir kollaps är det inte bara virusets fel

Bolånen

– Det finns ingenting som talar för stigande räntor i detta läge, tvärtom. Här handlar det om en balans mellan fondsparande, att amortera på bolån och att även ha en buffert på ditt sparkonto.

ANNONS

– Även om räntan är låg är det alltid bra att amortera extra. Tänk att räntan är dubbelt så hög som den är nu och amortera mellanskillnaden. Då vänjer man sig och har en buffert på att dra ned på amorteringen i ett läge där du till exempel riskerar att få lägre inkomst om det blir varsel och uppsägningar – vi har sett varsel i några branscher nu.

LÄS MER:Svenska Mässan tvingas ställa in flera mässor

LÄS MER:Italienskt krispaket – pumpar in 25 miljarder euro

Bensin- och energipriser

– Sverige är ingen producent av olja, så det påverkar inte inhemska företag. Oljekriget som brutit ut nu betyder att bilister som tankar olja eller diesel får se ett lite lägre pris. Men det här oljekriget mellan Ryssland och Saudiarabien har samtidigt ökat oron på världens finansmarknader – så det är knappast enbart positivt om man tittar på det ur en privatekonomisk synvinkel.

– När det gäller energipriser allmänt har vi sett hur energipriserna gått ned efter den milda vintern. Det stora prisfallet på olja bidrar till sannolikt ytterligare fallande energipriser. För Riksbanken kan det dock bli problematiskt med tanke på att det minskar inflationen – man har redan svårt att nå inflationsmålet.

LÄS MER:Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

LÄS MER:Den svenska modellen inte immun mot coronavirus

Försäkringar

– Känner man oro eller är osäker på vilka inkomstförsäkringar och andra typer av försäkringar man har är det jättebra att sätta sig ned i helgen och gå igenom dem. Även här gäller att man inte ska handla i panik, sätta dig ned och andas lugnt och tänk efter. Här är den oberoende hemsidan Konsumenternas.se väldigt bra – de har en rådgivningstjänst som svarar fackmannamässigt på frågor kring detta.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

LÄS MER:Därför faller börserna – och så påverkas ekonomin framåt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS