Varken John Andersson eller Carl Strid i Göteborg kan tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt i samma maskin samtidigt. Ingen av dem är heller så noga med mer umgänge med sina grannar. "Heja gör man så klart, men det räcker".
Varken John Andersson eller Carl Strid i Göteborg kan tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt i samma maskin samtidigt. Ingen av dem är heller så noga med mer umgänge med sina grannar. "Heja gör man så klart, men det räcker". Bild: Meli Petersson Ellafi

Så mycket vill vi dela med grannarna

Vi vill umgås mer med våra grannar – men inte för mycket. Och 20 procent av oss säger inte blankt nej till att köra sin och grannens tvätt i samma maskin samtidigt. Det visar en ny undersökning bland västsvenskar som HSB Göteborg har gjort.

ANNONS
|

Det är andra gången som HSB Göteborg djupdyker i hur västsvenskar ser på framtidens boende. Första gången var 2017 och nu, två år senare, har fler än tusen personer i Göteborg och i kranskommuner fått svara på frågor om allt från grannsämja till köksrenovering.

De tillfrågade är mellan 18 och 70 år. Lite drygt hälften av dem bor i lägenhet och närmare 60 procent äger sin bostad. De flesta verkar hyfsat nöjda med var de är – åtminstone vill 74 procent bo kvar i sin nuvarande bostad.

Hanna Solberg, Göteborg, kan inte tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt samtidigt i samma tvättmaskin. Hon är dock inte helt främmande för mer kontakt med grannar. "Där jag bor i dag hejar vi på varann."
Hanna Solberg, Göteborg, kan inte tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt samtidigt i samma tvättmaskin. Hon är dock inte helt främmande för mer kontakt med grannar. "Där jag bor i dag hejar vi på varann." Bild: Meli Petersson Ellafi

Många vill ha mer kontakt

Men mer än var fjärde skulle vilja mer kontakt med sina grannar än vad de har idag, visar undersökningen. Inte så att man vill åka på semester ihop – det kan bara tre procent tänka sig – nä, en majoritet vill ha lagom mycket kontakt. Det innebär att man hälsar på varandra när man ses och att man småpratar lite grann.

ANNONS

31 procent kan dock tänka sig att man fikar hos varandra och 20 procent säger inte tvärt nej till att köra sin och grannens tvätt samtidigt i samma maskin. Mer än hälften av dessa 20 procenten sätter dock som krav att de inte ska behöva sortera tvätten efteråt utan tvättpåsar ska användas.

De som är mest sugna på att umgås mer med grannar är mellan 30 och 39 år gamla – en ålder då många har småbarn. Helst vill man styra upp aktiviteter själv utan att föreningen/samfälligheten lägger sig i.

Gabriella Iteva, Göteborg, kan tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt samtidigt. "Varför inte? Det blir ju ändå rent när det tvättas och samtidigt kanske man spar lite på både miljö och tvättmedel", säger hon. Hon beskriver gemenskapen bland hennes grannar som väldigt god. "Man vet vem man ska ringa när det händer något."
Gabriella Iteva, Göteborg, kan tänka sig att tvätta sin och grannens tvätt samtidigt. "Varför inte? Det blir ju ändå rent när det tvättas och samtidigt kanske man spar lite på både miljö och tvättmedel", säger hon. Hon beskriver gemenskapen bland hennes grannar som väldigt god. "Man vet vem man ska ringa när det händer något." Bild: Meli Petersson Ellafi

Mer positiva till att dela

På Chalmersområdet finns HSB Living lab, en fyra våningars byggnad som är ett "levande laboratorium". Här får de boende testa nya tekniska och arkitektoniska innovationer för framtidens boende, och undersökningar ger bra underlag till vad som ska testas, säger HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson. Årets undersökning bjöd på färre överraskningar än förra, menar han.

– Förra gången visade det sig att många kunde tänka sig generationsboende, det tyckte jag var överraskande då. Det intressanta nu är att den trenden håller i sig och ökar, säger Andersson.

Han själv är tveksam till att tvätta sin och grannens tvätt i samma maskin, men konstaterar att undersökningen visar att västsvenskarna är mer positiv till att dela prylar och tjänster än man kan tro.

ANNONS

– Men sedan ska man vara ödmjuk och säga att det också ska vara action på det. Det är en sak att säga det i en undersökning, men i HSB Living lab har vi faktiskt möjlighet att se på riktigt hur man kan hantera sin tvätt i hållbarhetssynpunkt, säger Andersson.

Robert Hedenvik, Göteborg, här med ettårige Louie, kan inte tänka sig att tvätta sin tvätt och grannens samtidigt i samma maskin. "Egentligen vore det inte så konstigt, det blir ju ändå rent, men jag säger nej". Han är inte så noga med mer kontakt med grannar. "Nej, det är jättebra som det är. Jag är ganska privat av mig och vill inte gärna bo i radhus där jag kan tänka mig att grannar har mycket kontakt med varandra."
Robert Hedenvik, Göteborg, här med ettårige Louie, kan inte tänka sig att tvätta sin tvätt och grannens samtidigt i samma maskin. "Egentligen vore det inte så konstigt, det blir ju ändå rent, men jag säger nej". Han är inte så noga med mer kontakt med grannar. "Nej, det är jättebra som det är. Jag är ganska privat av mig och vill inte gärna bo i radhus där jag kan tänka mig att grannar har mycket kontakt med varandra." Bild: Meli Petersson Ellafi
ANNONS