Så kan föräldrar spara tusenlappar på barnkläder

Föräldrar lägger tusentals kronor på kläder och skolmaterial inför skolstarten. 76 procent handlar sällan eller aldrig begagnat. Här är tipsen på hur barnfamiljen kan tjäna tusenlappar på andrahandsmarknaden.

ANNONS
|

Föräldrar lägger från 1 000 till 3 000 kronor på kläder och skolmaterial. Och 76 procent handlar sällan eller aldrig begagnat.

Det visar en färsk Novus-undersökning från e-handelsbolaget Tradera, där över 1 000 föräldrar deltagit.

Samtidigt kunde de konstatera att 90 procent av barnen hade urvuxna skor och kläder hemma i garderoberna. Barnkläder som inte kommer att användas mer.

I en Sifo-undersökning som Blocket gjort, konstaterar man att göteborgarna i snitt lägger 1 120 kronor på barnets skolstart, vilket är några hundra kronor mindre än riksgenomsnittet. Och att göteborgarna också köper mer second-hand än i övriga riket.

– Det cirkulära utbudet för barnkläder är väldigt stort och högkvalitativt. Barn växer ur sina plagg snabbt vilket innebär att man lätt kan hitta nya och knappt använda saker. Med det i åtanke är det synd att inte fler föräldrar konsumerar mer hållbart. Det finns verkligen god anledning till att låta kläderna gå vidare till en annan garderob, säger Sofia Helin, presschef på Tradera.

ANNONS

LÄS MER:Därför handlar vi barnkläder för hundratals miljoner

LÄS MER:Babymärket börjar med second hand

Johanna Friberg hänger ut nya plagg i secondhandbutiken Mamas Retro. Lagom till skolstart ökar trycket i butiken.
Johanna Friberg hänger ut nya plagg i secondhandbutiken Mamas Retro. Lagom till skolstart ökar trycket i butiken. Bild: Jonas Lindstedt

Bara en av fem handlar begagnat

Av de tillfrågade föräldrarna är det bara var femte som ganska ofta handlar begagnade kläder till sina barn.

Några av dem finner man bland annat hos Mamas Retro i Linné, som är specialiserat på secondhand för barn.

– Vi ser alltid ett ökat tryck inför skolstart. Det är helt klart att man vill passa på och handla på sig begagnat inför hösten. Och det som säljs mest är regnkläder, stövlar, fritidsskor och ytterplagg. Överlag handlar det om sådant som är ganska dyrt att köpa nytt, säger Johanna Friberg, verksamhetsansvarig på Mamas Retro i Linné.

Här tar man emot barnkläder som människor skänker bort, och de har också ett samarbete med barnmarknader och tar emot kläder som blivit över.

Kravet är att det ska vara helt och rent. Sedan tvättar och stryker de alla inkomna kläder.

– Vilket märke det är spelar ingen roll, men det blir olika prissättning, säger Johanna Friberg.

Här kan ett begagnat ytterplagg kosta från 40 till 140 kronor.

På Marketplace säljs det också barnkläder som folk lägger ut till försäljning, allt från en 20:a till upp mot några hundralappar.

Lite högre prisbild på Tradera

Hos Tradera, kan prisbilden ligga lite högre, eftersom man här budar på begagnade kvalitetsplagg. På Traderas försäljnings-fem-i-topp för begagnade sko- och klädesmärken hittar man: Mini Rodini, Polarn o pyret, Molo, Newbie och Kavat.

ANNONS

– Det är framför allt klassiska barnkläder av bra kvalitet, som man vet att de håller för flera barn. Ofta hinner ju barn inte använda dem så länge innan de har vuxit ur dem, säger Sofia Hallin.

Hos nio av tio barnfamiljer finns det plagg som barnen vuxit ur.
Hos nio av tio barnfamiljer finns det plagg som barnen vuxit ur. Bild: Jonas Lindstedt

Pengar att spara – pengar att tjäna

På begagnade barnklädesmarknaden finns inte bara pengar att spara, det finns också pengar att tjäna.

Enligt Traderas undersökning uppskattar över 60 procent av föräldrarna att de skulle kunna få 500 till 1 000 kronor genom att sälja urvuxna barnkläder.

Så håller du barnkläderna fräscha längre

Smutsiga impregnerade regnkläder kan spolas av under trädgårdsslangen eller i duschen. Tvätta dem bara vid behov.

Undvik sköljmedel.

Använd fläckborttagare, till exempel galltvål.

Källor: Mamas Retro och Godatider.se

Nära två tredjedelar av barnen är medvetna om att saker man köper begagnat ger en mer hållbar konsumtion. Och fler än varannan förälder pratar med barnen om att handla begagnade kläder, men det är få som går från ord till handling visar Traderas undersökning.

Fortfarande handlar 76 procent aldrig eller mycket sällan begagnade kläder till sina barn.

Ökat utbud på begagnatmarknaden

Samtidigt ser man att det är ett växande utbud på den begagnade barnklädesmarknaden som ökar både på Marketplace och Tradera.

– Vi är bara glada att det kommer fler aktörer som håller på med second-hand. Tillsammans kan vi hjälpas åt att lyfta marknaden och öka efterfrågan och få fler att inse att detta är bra både för planeten och plånboken, säger Sofia Hallin.

Och från Mamas Retro håller man med:

ANNONS

– Vi jobbar ju med miljötänk här, och vi ser det som positivt att fler handlar begagnat, och vi tycker att man ska göra det ännu mer, säger Johanna Friberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS