Eva Billing visar hur fint sydd kavajen från 60-talet är med fransar, knappar och foder.
Eva Billing visar hur fint sydd kavajen från 60-talet är med fransar, knappar och foder.

Så hittar du kvalitetskläderna

Hållbara kläder, av en kvalitet som gör att de både kan användas och återanvändas – hur hittar man det? Här är experternas bästa tips.

ANNONS
|

Den som vill komma bort från slit och släng och i stället satsa på kläder som håller länge kan lära sig en del av hur gamla kläder gjorts.

Äldre second handplagg har ofta mycket hög kvalitet, konstaterar Eva Billing, som driver två andrahandsbutiker i Stockholm. Hon visar en svart kappa från 60-talet med tydlig retrokänsla. Den är använd, men ser ut som ny – inget slitage, tyget är slätt och stadigt och helt noppfritt.

- Det här är ren ull, och fodret är i viskos, som är ett naturmaterial, säger hon och visar på hur fint fodret är isytt.

ANNONS

Hon pekar också på hur arbetade detaljerna är. Kappor från förr hade till exempel ofta en rem i fodret att knäppa fast, så att framdelarna hänger exakt lika långa.

- De här knapparna är isydda med en liten rulle som håller ut knappen. Och sömmarna är väldigt fint gjorda.

Småskaligt producerade

Plagg från tiden före 70-talet präglas av en småskalig produktion, då vi hade Borås som textilcentrum och kunde stoltsera med många egna kvalitetsmärken, berättar Eva Billing. Riktigt fina plagg säljs i dag på auktionssajter. Men det går fortfarande att hitta äldre kläder från tiden före massproduktionen i second handbutikerna, även om den generation som en gång köpte de kläderna håller på att dö ut. Då kan det bli svårare att hitta riktigt fina kläder, tror hon.

Men den som köper secondhand är oftast inte beredd att klä sig omodernt.

- Det hjälper inte hur fin kvaliteten är om inte modegraden är rätt. Är stilen fel så går det inte att sälja.

ANNONS

Inga noppor

Rena material, som inte är uppblandade med olika syntetfibrer, håller sig ofta bättre mot noppor, konstaterar hon. Eva Billing visar på två yllekjolar från 60-talet som skulle kunna vara alldeles nya, både till modell och till skick. Inte en noppa, trots att de är väl använda och nu säljs på nytt.

- Rena naturmaterial som ull, siden och linne håller sig oftast bättre. Bomull också, men det har blivit alltmer ifrågasatt av miljöskäl nu, säger hon.

Men problemet med äldre kvalitetskläder är att de ofta är så små. Folk var helt enkelt mindre förr, förklarar hon.

- Det går att hitta kvalitetskläder i fina material i dag också, men då är det väldigt dyrt. En fin kappa skulle säkert kosta 6000 - 7000 kronor, säger Eva Billing.

Så mycket har få råd att lägga på ett vinterplagg. Särskilt inte när det går att köpa nya kappor varje säsong för några hundralappar.

ANNONS

Den som köper nytt ska hålla utkik efter ungefär samma saker som utmärker fina andrahandskläder, tycker Maria Sandow, kanslichef för Svensk handel Stil. Hon håller dock inte med Eva Billing om att priset alltid går hand i hand med kvaliteten.

Billigt inte alltid sämre

- Det är lite trixigt, det är inte så att kedjeplagg automatiskt är sämre när det gäller nya kläder. Ofta kan billiga och dyra kläder sys i samma fabriker. Det är inte alls säkert att en svindyr t-shirt är bättre än en billig, säger Maria Sandow.

Det gäller att kolla materialet, sömmarna och kanterna när man ska köpa ett nytt plagg som ska hålla länge. Hon tipsar också om att särskilt titta på ärmisättningen när man provar så att inte tyget rynkar sig på fel ställen.

Skippa det extrema

Om kläderna ska användas under lång tid är det dock bäst att låta bli det allra mest utpräglade modet, tycker de. Tidlösa plagg kan användas längre.

- Vi har till exempel väldigt lite av 80- och 90-talsmodet här. Då var modet så extremt, säger Eva Billing.

ANNONS

H&M, som har som affärside att producera billiga kläder för den stora massan, tycker att de gör kläder som är ska räcka länge. Men vad kvalitet är för H&M är svårt att säga, förklarar Håkan Andersson på företagets pressavdelning.

- Det kan vara olika för olika personer. Vi gör kläder till ett bra pris som ska hålla länge. Vi uppmuntrar kunderna att ta väl hand om dem och vårda dem.

Att vårda kläder väl är dock en kunskap som allt mer har försvunnit, tycker både Eva Billing och Maria Sandow. Förr förvarades fina ylleplagg i maltäta påsar, och det borstades, vädrades och lagades för att kunna användas länge, berättar Eva Billing.

- Nu ska allt kunna tvättas i maskin, och det sliter på kläderna, säger Maria Sandow.

TT

ANNONS

Fakta: Så kollar du kvaliteten

Den som vill använda ett nytt eller begagnat plagg länge gör klokt i att kolla noga innan köpet hur plagget är gjort. Men tänk också igenom stilen. Är plagget så modebetonat att det kommer kännas omodernt inom kort?

Hur känns materialet? Syns noppor? Rena material håller sig ofta bättre än blandmaterial.

Ull, siden, bomull och lin är naturmaterial som håller stilen och formen länge.

Är sömmarna raka och välgjorda?

Hur är detaljerna utförda? Syns det spår av slarv?

Hur är knapparna fästa? På riktigt fina ytterplagg är knappen fäst så att den inte ligger dikt mot tyget, och stadigt isydd.

Knapphålen – hur väl är de sydda? Fransar de?

Hur pass arbetat är plagget?

Källa: Maria Sandow och Eva Billing

ANNONS