Lena Apler, ordförande för Collector.
Lena Apler, ordförande för Collector. Bild: Jonas Lindstedt

Så går det för Aplers bank

Collector, med säte i Göteborg, ökar såväl intäkter som vinst efter skatt under det fjärde kvartalet.

ANNONS
|

Nischbanken som grundades av Lena Apler, ökade intäkterna med 30 procent till 690 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2018. Resultatet efter skatt ökade samtidigt med 20 procent, till 154 miljoner kronor.

Intäktsökningen beror bland annat på att banken, under det fjärde kvartalet, köpte två inkassostockar och Lowells finska verksamhet för betallösningar. Bankens utlåning till allmänheten ökar också och tillväxten för lån både till privatpersoner och företag beskrivs som "god" Kreditstocken ökade totalt 34 procent under 2018 till 26 miljarder kronor.

"Vi ser fortsatt stor potential i företagssegmentet och kommer ha ytterligare fokus på Finland under 2019" skriver Collectors vd Martin Nossman i rapporten.

ANNONS

Ingen utdelning

Kreditförlusterna ökar dock också något, från 1,1 till 1,4 procent under det fjärde kvartalet.

"Under 2019 kommer vi ha fortsatt fokus på att förbättra vår lönsamhet. Detta ska vi åstadkomma genom att öka intäkter och samtidigt vara kostnadseffektiva" skriver Martin Nossman.

Styrelsen föreslår, enligt plan, att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2018.

Aktiemarknaden tog emot rapporten med glädje, och Collectors aktie steg på tisdagsförmiddagen med tre procent på Stockholmsbörsen.

Collector hade under förra året i medeltal 377 anställda.

LÄS MER: Analys: Upp till bevis för Collectors nya vd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS