Det ser mörkt ut för ryska investeringar just nu.
Det ser mörkt ut för ryska investeringar just nu. Bild: Pavel Golovkin

Rysslandsfonder stoppas hos nätbankerna

Avanza, Nordnet och Pensionsmyndigheten köpstoppar alla Rysslandsfonder för att skydda spararna.
– Det är så många risker nu att det är svårt att överblicka och vi måste skydda spararna, säger Nicklas Andersson, sparekonom hos Avanza.

ANNONS
|

Nordnet var först ut med att fatta beslut om att köpstoppa alla Rysslandsfonder för spararna under söndagen. Under måndagen stoppade också Pensionsmyndigheten och Avanza köp i Rysslandsfonder.

Under måndagen höjde också ryska centralbanken räntan till 20 procent från 9,50 procent, och dessutom förbjöds alla mäklare att sälja aktier för utländska investerares räkning, som ett skydd mot västliga sanktioner, rapporterade Bloomberg News.

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen i Ryssland

LÄS MER:Så hårt slår Swift-sanktionen mot Ryssland

Nordnet har cirka 12 000 kunder som är exponerade mot Rysslandsfonder, som sålt av andelar senaste veckan.

– Vi har sett ett utflöde, men sålde allt såldes inte av. Man sålde av och det kan jag tänka mig beror på kriget. Vi såg att var tionde kund som har Rysslandsfonder agerade på något sätt, säger Nicklas Andersson.

ANNONS
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza. Bild: Avanza

Det går fortfarande att sälja - men inte köpa

De som har Rysslandsfonder kan fortsätta att sälja, men inte köpa. Så ser det också ut hos nätmäklaren Avanza, och Pensionsmyndighetens fondtorg.

– Det är ju inte bara att en hög risk i aktierna som de ryska fonderna bygger på, det är en väldigt volatil marknad just nu, och så är det valutan. Det kan vara så att fonderna köper aktier som sedan inte blir levererade. Det vet vi från Lehman Brothers, så det finns en motpartsrisk. Sedan finns det en sanktionsrisk också. Så vi gör detta för att skydda spararna, säger Nicklas Andersson.

Från Nordnet resonerar man på liknande sätt, som också köpstoppar Rysslandsfonder från måndagsförmiddagen.

– Vi har haft en dialog med fondbolagen och har fattat beslutet att köpstoppa för att skydda spararna, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

Ryskt stopp för utländska investerare

Att Ryssland stoppar möjligheten för utländska investerare att sälja aktier kan få en direkt påverkan på de svenska förvaltarna för Rysslandsfonderna. De större Rysslandsfonderna har fallit mellan 34 och 42 procent i år.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Bild: Janerik Henriksson

– Rysslandsfonder har redan en väldigt stor utmaning i och med att marknaden är så volatil. När en marknad svänger så mycket mycket upp och ner är det svårt att prissätta, säger hon och tillägger:

– Vi har identifierat fonder som har mer än 30 procents exponering mot Ryssland, och vi har redan tidigare gått ut med särskilda varningsmeddelanden.

ANNONS

Nordnet har 3 300 kunder som är exponerade mot Rysslandsfonder.

– Men vi har sett sedan tidigare att de inte varit så populära, säger Frida Bratt.

Flera av Rysslandsfonderna har en stor exponering mot energi och råvaror.

Även Pensionsmyndighetens Fondtorg införde köpstopp för de fyra stora Rysslandsfonderna under måndagen.

– Vi vill titta på om riskerna har blivit för höga för deltagarna på Fondtorget och under tiden har vi stoppat möjligheten för sparare att köpa de här fonderna, säger Johan Andersson, pressekreterare hos Pensionsmyndigheten.

I slutet av januari hade cirka 90 000 sparade pengar investerade i Rysslandsfonder.

– I torsdags såg vi att 2 000 sparare totalt bytte fonder. De flesta valde AP7 Såfa. Så man kan ana att det var ett visst flöde från Rysslandsfonder till AP7 Såfa, men några större slutsatser än det vågar jag inte dra, säger han.

Rysslandsfondernas utveckling i år

Carnegie Rysslandsfond –35 procent.

Swedbank Robur Ryssland –41,8 procent

East Capital Ryssland –34,4 procent

Nordea Rysslandsfond – 37,4

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS