St Petersburg väntar för Lindex frontfigur Emma och vd:n Göran Bille.
St Petersburg väntar för Lindex frontfigur Emma och vd:n Göran Bille.

Ryssland nästa för Lindex

ANNONS
|

Dessutom satsar Lindex på att öppna butiker i Saudiarabien.

Det är drygt fyra månader sedan Lindex blev uppköpt av finländska Stockmann. Ett ytterst konkret resultat av affären är den kommande etableringen i Ryssland. Den 16 augusti öppnar Lindex sin första butik i ett nybyggt köpcentrum i Sankt Petersburg.

Stockmann har genom kedjan Seppälä haft butiker i Ryssland sedan 1989 då den första butiken öppnades i Moskva. Nu finns 28 butiker där.

Utan sin ägare hade det varit betydligt svårare för Lindex att etablera sig på den för många eftersträvansvärda marknaden i öster.

- Det krävs en stor administrativ apparat som vi får hjälp med, den finns redan. Vår ägare kan allt om import till Ryssland, all licensiering, kassasystem med mera, säger Göran Bille.

ANNONS

Ett anpassat sortiment

Den nya butiken kommer att ha ett anpassat sortiment av mode för dam, underkläder och barn.

Expansionen österut är viktig för klädkedjan.

- Den totala konsumtionsökningen är större österut och den vill vi ha en del av, säger Göran Bille.

1998 försökte sig Lindex på expansion i Tyskland och drev 23 butiker där. Men det blev en förlusttyngd satsning.

När bolaget bestämde sig för att dra sig ur Tyskland sade Göran Bille i en intervju att bolaget sammantaget hade drabbats av förluster på nästan en miljard kronor sedan 1998.

Mot den bakgrunden ser Göran Bille expansionen i Ryssland som ett strategiskt rätt val, att försöka ta marknadsandelar på en marknad som växer.

- I grunden är dessutom Lindex ett helt annat företag nu. Då var Lindex ett klädföretag som erbjöd kläder till tyska kunder och vi försökte sälja med rabatter och hamnade i en ond cirkel. Nu har vi ett attraktivt mode och bättre produkterbjudanden, säger Göran Bille.

Planerar för fler butiker

Under året planerar Lindex att öppna fler butiker i Ryssland, Tjeckien, Sverige, Norge och i Baltikum.

Dessutom öppnas sju butiker i Saudiarabien på franchisebasis. Och det blir första gången klädföretaget satsar utanför Europa. Enligt Göran Bille är kvinnorna i Saudiarabien intresserade av att bära västerländska kläder under sina niqab.

ANNONS

- Det finns en stor expansiv medelklass där och 30 procent av befolkningen är under 15 år och vi har ett starkt barnkoncept, sedan har vi shoppingturismen.

Stockmann och Lindex har siktet inställt på nya marknader. Göran Bille ser en stor skillnad mellan att vara börsbolags-vd och dotterbolags dito. Nu rapporterar han till en ägare och inte till hela marknaden.

- Nu kan jag jobba mer med varor och expansion. Vi och vår partner tjänar pengar på gemensamt åtagande och ökad närvaro på nya marknader, samtidigt som vi ska bibehålla vår lönsamhet i Norden.

ANNONS