Rysk olja på väg. På bilden protesterade Greenpeace förra året mot lossning av rysk olja vid Åsgårdstrand, Norge. Arkivbild.
Rysk olja på väg. På bilden protesterade Greenpeace förra året mot lossning av rysk olja vid Åsgårdstrand, Norge. Arkivbild. Bild: Ole Berg-Rusten

Ryska oljetankrar kan stoppas av Danmark

ANNONS

Ryska oljetankrar som ska ut ur Östersjön kan komma att kontrolleras och stoppas av Danmark. Det är något EU undersöker för att försvåra för Ryssland att sälja olja på världsmarknaden, rapporterar Financial Times som citerar anonyma Brysselkällor.

Under nuvarande sanktioner mot Ryssland, för att stoppa finansieringen av kriget mot Ukraina, får ryssarna bara sälja olja för under 60 dollar fatet. Det är också kravet för att oljefartygen ska få teckna försäkringar med västbolag.

Men det misstänks att Ryssland säljer oljan dyrare och att det svarta guldet transporteras med båt ut ur Östersjön vid de danska sunden utan dessa försäkringar. Det är där de eventuella danska kontrollerna kommer in.

ANNONS

– Nyckeln är att komma åt försäkringsregleringarna, säger en av källorna till tidningen.

Enligt FN-lagar som reglerar vad som gäller vid internationella fartygstransporter så har stater rätt att kontrollera fartygen eftersom de utgör stora miljöfaror för omgivande kuster.

Varken EU-kommissionen eller den danska regeringen vill kommentera tidningens uppgifter.

ANNONS