Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredag stannar de flesta av Ryanairs plan på marken på Skavsta flygplats. Arkivbild.

Ryanair drog sig ur förhandling med piloterna

En förhandling om kollektivavtal skulle ha ägt rum mellan Ryanair och svenska piloter under onsdagen men ställdes in när bolaget insåg att en fackförening skulle närvara vid mötet.

Ryanairs svenska piloter saknar rätt till bland annat avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler, och vill teckna kollektivavtal med arbetsgivaren. Då bolaget vägrar att förhandla har piloterna meddelat att de tänker gå ut i strejk under fredagen. 22 flygningar till och från Skavsta flygplats utanför Nyköping ställs in som en konsekvens av det låsta läget.

- Planen var att Svensk Pilotförening (SPF) skulle sätta sig i förhandlingar med Ryanair i dag, tillsammans med en medlare. Men när Ryanair insåg att de inte skulle få sitta själva med piloterna från Skavsta drog de sig ur. Min uppfattning är att man planerade att hota piloterna så att de inte skulle våga genomföra sina planer, säger Martin Lindgren till TT.

Femte endagsstrejken

De svenska piloternas strejk blir företagets femte endagsstrejk i Europa på kort tid. Och det är första gången som flygbolaget inte täcker upp med piloter från andra länder, eftersom medarbetare runt om i Europa planerar samma sak.

Utöver svenska piloter kommer piloter i Belgien, Irland och Tyskland att avstå från att genomföra sina flygningar på fredag. Även Nederländerna har röstat för att gå i strejk.

- Vi hoppas så klart att detta leder till en förändring men det är inte säkert. Det finns en stor risk att strejkerna fortsätter om inte Ryanair kommer till förhandlingsbordet, säger Martin Lindgren.

Hur hårt de många strejkerna slår mot Ryanair är svårt att säga. Utöver de ekonomiska förlusterna finns en påtaglig risk att flybolagets anseende påverkas.

- Det är klart att strejkerna kommer drabba Ryanair ekonomiskt men det är inga jättesummor det handlar om. Däremot kan det skada varumärket. Det är inte bra om kunderna inte känner att de kan lita på att planen lyfter, säger Mats Hyttinge, senior analytiker på Jarl Securities.

Lär inte vika sig

Mats Hyttinge tror dock inte att Ryanair kommer att vika sig för protesterna och tillhandahålla ett kollektivavtal.

- Det skulle förvåna mig mycket om Ryanair går med på kraven. De vill ju att billigast möjliga regler gäller så att de kan fortsätta pressa sina priser. Jag tror tyvärr inte att den här strejken kommer att leda till någon förändring.

TT har sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.

"Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka", skriver flygbolaget i ett mejl till TT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.