President Donald Trump presenterade sitt omstridda förslag om nya stål- och aluminiumtullar efter ett möte med branschföreträdare i förra veckan.
President Donald Trump presenterade sitt omstridda förslag om nya stål- och aluminiumtullar efter ett möte med branschföreträdare i förra veckan.

Ryan går emot Trump om ståltullar

Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Paul Ryan, uppmanar president Donald Trump att inte genomföra de stål- och aluminiumtullar som föreslogs i förra veckan. Han befarar bakslag för republikanska framgångar som skördats hittills.

ANNONS
|

- Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och vi uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan. Den nya skattereformen har fått fart på ekonomin och vi vill verkligen inte att dessa framgångar äventyras, säger Ryans talesperson Ash Lee, rapporterar Reuters.

Tidigare hade Trump öppnat för undantag från stål- och aluminiumtullar för Kanada och Mexiko. Men bara om de viker sig för USA:s krav i förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

ANNONS

"Tullar på stål och aluminium kommer bara tas bort om ett nytt och rättvist Naftaavtal skrivs under", skriver Donald Trump på Twitter.

Han tillägger att Kanada i så fall måste ge bättre villkor för USA:s jordbrukare och att Mexiko måste göra mer för att få ett stopp för flödet av narkotika från Mexiko in till USA.

"De har inte gjort vad som måste göras. Miljontals människor är beroende och döende", skriver han om kravet på Mexiko.

Hotar med WTO-anmälan

Utspelet görs samtidigt som handelsministrarna för USA, Kanada och Mexiko träffas i Mexico City på måndagen för att avsluta en förhandlingsrunda om Naftaavtalet.

Trumps förslag om nya tullar på stål- och aluminiumexport till USA får samtidigt mothugg från bland annat den franske kollegan Emmanuel Macron, som hotar med att anmäla tullarna till Världshandelsorganisationen WTO.

- Tullarna skulle helt klart bryta mot WTO-reglerna, säger han enligt Reuters.

Den tyska regeringens talesman Steffen Seibert varnar samtidigt för att tullarna som Trump föreslår kan leda till ett handelskrig som drabbar både USA och EU och tillägger att EU kommer att svara med väl avvägda motåtgärder på alla typer av strafftullar.

ANNONS

EU-kommissionen kommer att ta upp frågan på ett möte på onsdag, enligt talespersonen Margaritis Schinas.

- Det handlar inte om att eskalera någonting, säger Schinas på en pressträff i Bryssel.

Global överkapacitet

Han tillägger att problemet i grunden handlar om en global överkapacitet inom stål- och aluminiumsektorn, som EU gärna samarbetar med USA om att få bort.

I fredags varnade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att EU kan svara med motåtgärder som tullar på motorcyklar, bourbon och jeans från USA.

Trumps förslag om att lägga nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent kom i torsdags förra veckan. Det har fått hård kritik från många länder, men även av amerikanska industriföreträdare och politiker som varnar för högre råvarupriser för USA:s industri när priset på stål och aluminium lyfter.

TT

Fakta: Kraftigt nedskuren stålindustri i USA

USA:s import av stål är fyra gånger större än landets export av stål, enligt en rapport från USA:s handelsdepartement publicerad i februari. Av rapporten, där tullar på stål och aluminium rekommenderas, framgår att ett tiotal smältverk i USA har stängt ned sedan 2000 och att sysselsättningen inom landets stålindustri sedan dess har minskat med en tredjedel.

Samtidigt har den globala stålindustrins produktionskapacitet mer än fördubblats till 2,4 miljarder ton, vilket har gett en överkapacitet på 700 miljoner ton.

För USA:s aluminiumindustri har utvecklingen på senare år varit ännu mer dramatisk, med sex nedlagda smältverk 2013–2016, vilket har minskat sysselsättningen inom aluminiumsektorn med 58 procent.

Källa: USA:s handelsdepartement

Fakta: Kanada och Mexiko först i skottlinjen

USA:s president Donald Trumps hot om stål- och aluminiumtullar på 25 respektive 10 procent skulle, om inga undantag görs, slå hårdast mot länder som Kanada och Mexiko som tillhör de allra största stålexportörerna till USA.

Kina, vars stora överkapacitet ligger bakom stora delar av den globala obalansen på stålmarknaden, stod bara för 2,9 procent av de totalt 35,6 miljoner ton stål USA köpte in från andra länder i fjol.

Här är de tio största stålexportörerna till USA:

Land Andel av stålexporten till USA i procent

1. Kanada 16,7

2. Brasilien 13,2

3. Sydkorea 9,7

4. Mexiko 9,4

5. Ryssland 8,1

6. Turkiet 5,6

7. Japan 4,9

8. Tyskland 3,7

9. Taiwan 3,2

10. Kina 2,9

Källa: Reuters/Wood Mackenzie

ANNONS