Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rutger Arnhult ny vd för Castellum

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum har utsett Rutger Arnhult till ny vd. Detta bara en månad efter att Biljana Pehrsson tillträtt på posten.

I augusti 2021 lade fastighetsbolaget Castellum ett bud på konkurrenten Kungsleden. I samband med budet meddelades att Biljana Pehrsson – som lett Kungsleden sedan 2013 – skulle erbjudas vd-posten i det sammanslagna bolaget.

I mitten av november gick köpet igenom och Kungsleden blev ett dotterbolag till Castellum. Strax därpå avnoterades Kungsleden från Stockholmsbörsen.

LÄS MER: Castellums bud på Kungsleden kan vara ett steg på väg bort från Göteborg

Fastighetsaffären föregicks av en längre maktkamp i Castellum, där Rutger Arnhult lyckats bli styrelseordförande trots att han motarbetats av den tidigare ledningen, som hade synpunkter på fastighetsmiljardären Rutger Arnhults affärsintressen i Castellumkonkurrenterna Corem och Klövern.

Var tidigare ordförande för Castellum

Men bara en månad efter att Biljana Pehrsson tillträtt sin nya post tvingas hon bort. I ett pressmeddelande skriver Castellum att styrelsen och Biljana Pehrsson inte nått samsyn i hur integrationen mellan de bägge bolagen ska genomföras på bästa sätt.

– Mot denna bakgrund lämnar Biljana Pehrsson sitt uppdrag och Rutger Arnhult efterträder henne på vd-posten, säger Castellums styrelseordförande Per Berggren i pressmeddelandet.

LÄS MER: Castellum lägger bud på Kungsleden

Rutger Arnhult lämnar med detta rollen styrelseordförande och medlem av valberedningen i Castellum. Han kvarstår dock som styrelseledamot.

– Jag är tacksam för förtroendet från styrelsen och ser fram emot att tillsammans med alla medarbetare och genom en lyckad integration stärka Castellums konkurrenskraft på den nordiska fastighetsmarknaden såväl finansiellt som operationellt, säger Rutger Arnhult i pressmeddelandet.

Petade Biljana Pehrsson går dock inte lottlös ur vd-turbulensen i Castellum. Enligt fastighetsbolagets nya styrelseordförande Per Berggren kommer hennes avgångsvederlag uppgå till 18 månadslöner, säger han i en intervju med Dagens industri.

Med en lön på 400 000 kronor innebär det 7,2 miljoner kronor. Glöm sedan inte lönen för den månad hon faktiskt hann arbeta innan Rutger Arnhults tvära kast. Totalt rör det sig om omkring 7,6 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.