Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frostigt. Hotell- och restaurangfacket och Visita kan inte komma överens om beräkningen på låglönesatsningen. Fem storhotell i Göteborg, däribland Gothia Towers är varslade om strejk.

Rusning till facket inför strejkhot

Hotet om strejk vid fem stora hotell i Göteborg skapar medlemsrusning till Hotell- och restaurangfacket. Men storhotell som Gothia Towers kommer inte att återuppta registreringen av fackanslutna.

Tongångarna mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita blir allt mer spänd och frostig medan strejkhotet mot 19 stora hotell i landet, varav fem i Göteborg, rycker allt närmare.


I onsdags löpte avtalet ut, och medlarna har ännu inte lyckats att få parterna att komma närmare varandra.
Och nya medlemmar strömmar nu till för att ansluta sig till facket inför risken för strejk bryter ut klockan 06.00 den 19 april.
- Antalet ökar för varje dag, och vi är nu uppe i 386 medlemmar på de varslade hotellen. Vi har sagt att alla som hinner ansluta sig och betala sin första medlemsavgift innan det eventuellt blir strejk kommer att få konfliktersättning, säger Christer Eriksson, kassör på Hotell- och restaurangfacket Väst.


Läget förbättrades inte av att Visita i förra veckan lät skicka ut blanketter till de varslade hotellen, där personalen uppmanade att kryssa i rutor om de var fackanslutna eller inte.
Hotell- och restaurangfacket anmälde sju hotell, varav Hotel Gothia Towers är ett, till Datainspektionen, och begärde en skyndsam utredning om företagen brutit mot personuppgiftslagen.


Myndigheten svarade med vändande post att man inte tänkte göra någon utredning i fallet, man ansåg inte att det inte var av sådan art eller omfattning att det motiverade tillsynsåtgärd.
- Vi tycker att det är rätt upprörande, säger Eva-Lotta Ramberg, chefsjurist på Hotell-och restaurangfacket, och anser att myndigheten behandlade anmälningarna nonchalant.


Efter vad hon vet så är det första gången arbetsgivare uttryckligen gått ut och registrerat fackföreningsmedlemmar inför strejkhot.
- Det får absolut inte gå till på det på det här sättet. Det står på blanketten att den anställde har en vecka på sig att fylla i den, men det är inte så det har gått till. Vi har fått rapporter om hur man stått och hängt över personalen och sagt att man vill ha in blanketterna, säger Eva-Lotta Ramberg och förklarar att ingen, oavsett om man är fackansluten eller inte behöver fylla i några blanketter.


Från arbetsgivarhåll säger man sig ha velat samla in uppgifter om vilka som är hemma, sjuka eller vilka som strejkar – för att löneutbetalningarna ska bli korrekta.
Gothia Tower var ett hotellen som blev anmälda av facket för registrering av personalen. 

Tänker ni återuppta registreringen efter Datainspektionens beslut?
- Nej, vi har ingen ambition att fortsätta med det efter DI:s besked. Frågan uppstod förra fredagen, och vi hann knappt börja innan det avslutades, säger Elisabeth Thomson, hotelldirektör för Hotell Gothia Towers.


Det var på arbetsgivarorganisationen Visitas rekommendation man delat ut blanketterna.
- Men eftersom det uppfattades som provocerande drar vi tillbaka det helt, säger hon.


I Göteborg är Gothia Towers varslade om strejk tillsammans med Scandic Opalen, Scandic Crown, Scandic No. 25 och Scandic Hotel Europa.


Strejkvarslet har ännu inte påverkat bokningsläget på Gothia Towers.
- Bokningar fortsätter att komma in, och vi har ett bra bokningsläge inför nästa vecka. Det är stora grupper och olika typer av arrangemang. Vi har inte märkt av några negativa effekter ännu, säger Elisabeth Thomson.


Flera LO-förbund har gått ut och aviserat sympativarsel om Hotell- och restaurangfacket går ut i strejk nästa vecka. Däribland Seko och Handels.
IF Metall kan också komma att lägga sympativarsel som kan drabba exportföretag, aviserade förbundet tidigare i veckan.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi