Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rusning efter öl på färjorna

Plus 100 000 liter öl på två veckor. Försäljningen rusade på Stena Lines färjor när Danmark sänkte ölskatten.

Den 1 juli sänkte Danmark ölskatten med 15 procent. Och det gjorde också Stena Line ombord på sina linjer till Danmark: Göteborg-Fredrikshamn och Varberg-Grenå.

Resenärerna har inte varit sena att köpa med sig fler "resväskor" med öl. Noteringen efter två första veckorna ger en uppgång på 17 procent jämfört med förra året. I volym handlar det om en uppgång på 100 000 liter öl för perioden 1-14 juli, enligt Stenas statistik.

– Vi hade visserligen räknat med en uppgång, men det blev en större positiv effekt och en draghjälp för resandet till Danmark, säger Carl Mårtensson, PR-ansvarig Stena Line. För allt sedan vi startade 1962 har våra resenärer lockats av shopping, att handla billigt ombord och i Danmark. Och det är smidigare med en dagstripp till Danmark jämfört med längre resa till Tyskland.

Ökad försäljning öl ger klirr i kassan för Stena Line eftersom rederiet skattar för den skattesänkta ölen i Danmark. Och några negativa konsekvenser som ökat fylleri på båtarna har inte noterats.

Någon uppgång i färjeresandet kan ännu inte avläsas i bokningssiffrorna för juli. Danmarksresorna ligger på ungeför samma nivå som förra året, kring 5 000 bokningar per dag och 300 000 resenärer för hela juli. För juni månad kunde en lite uppgång räknas hem, upp 5 procent för Göteborg-Fredrikshamn och upp 2 procent Varberg-Grenå.

Stena Line ser också så här i semestertider att intresset för bilsemester via färjelinjerna har ökat sen förra året. Under juni rapporterar Stena Line en ökning med 23 procent för bilresenärer på linjerna Sverige-Tyskland. Mest populär är Trelleborg och Sassnitz som lockar med lågpris.

– Vi har märkt ett ökat intresse för bilsemester via färjorna, något som vi marknadsfört, säger Carl Mårtensson, Stena Line. Vi har god kapacitet att ta bilande semesterresenärer från Göteborg till Kiel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.