Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ruag Space drar ner på utvecklingspersonal och lägger mer fokus på produktion framöver. Bild: Jonas Lindstedt
Ruag Space drar ner på utvecklingspersonal och lägger mer fokus på produktion framöver. Bild: Jonas Lindstedt

Ruag Space säger upp ingenjörer

Ruag Space i Göteborg har sagt upp 60 ingenjörer och administratörer, för att möta den minskande efterfrågan.

Ruag Space i Göteborg som utvecklar och tillverkar avancerad elektronik för rymdverksamhet har sagt upp 60 anställda som fick lämna företaget den 5 november.

De berörda yrkesgrupperna är tjänstemän som ingenjörer och administratörer, men ingen i produktion.

– Orsaken är en nedgång i de europeiska rymdinitiativen som vi ser de kommande åren. Det har varit en väldigt hög aktivitet i den Europeiska rymdorganisationen ESA och den europeiska industrin under de gångna åren. Nu går man in mer i en brukarfas av de nya systemen, och då får vi en minskad efterfrågan på utvecklingssidan under ett antal år framöver, säger vd:n Anders Larson.

Kvar på anläggningen i Göteborg blir 290 personer, där en stor del arbetar inom produktion.

Riskkapital förändrar branschen

Branschen har börjat förändras, där mer riskkapital har börjat flöda in till USA men även Europa. Det driver verksamheten mot två ben: ett som består av mer traditionella, institutionella marknader, och ett som riktas mot mer industriella villkor.

– Konkurrensen har skärpts och pressen är rätt hård. Det gör att vi måste se över våra kostnader när vi ser en volymnedgång, och det handlar också om en effektivisering, säger han.

Varslade under semestern

Källor har framfört kritik mot företaget att varslet lades i juli när alla var på semester, och att personalen först blev informerad när den kom tillbaka i augusti.

– Vi valde att inte kalla in hela personalen när vi lade varslet, vi såg det som praktiskt omöjligt, säger Anders Larson.

Enligt Akademikerföreningen på Ruag lades varslet helt korrekt och att företaget följde Las till punkt och pricka.

Hur ser ni på att så många ingenjörer måste sluta?

– Det bygger på en ekonomisk analys som är fullt rimlig från företaget. Om man ska se det positiva i situationen så är det att det sker vid ett tillfälle när det är högtryck efter ingenjörer, så de som sägs har antagligen stora möjligheter att få nya arbeten allihop, säger Carl Engström, ordförande i Akademikerföreningen på Ruag.

De konsulter som arbetat inom företaget har fått lämna redan tidigare.

Lägger inte ner utvecklingssidan

Så Ruag Space sätter fokus på produktion och inte innovation framöver?

– Vi lägger inte ned utvecklingssidan, men vi minskar ned den till 2014 års nivå ungefär. Och vi kommer fortfarande att ha kvar över 240 tjänstemän i Göteborg, säger Anders Larson.

Han ser ingen ändring under de kommande åren.

– Om ungefär två år börjar det vända uppåt igen på den europeiska sidan, men vi har ambitioner att växa på andra marknader och att öka våra volymer i USA, säger han.

Företaget tänker inte flytta några jobba från Sverige till USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.