Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skylt utanför en av Polarn O. Pyrets butiker. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

RNB i kris ansöker om företagsrekonstruktion

Klädkedjan RNB Retail and Brands har hamnat i likviditetskris och ansöker om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers, Departments & Stores samt Polarn O. Pyret.

"Under rekonstruktionen kommer bolagen att hålla butiker och e-handel öppna. Beslutet att ansöka om rekonstruktion baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin covid-19", skriver kedjan i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Brakförlust för RNB

LÄS MER: Kurskollaps för Polarn o Pyrets ägare

RNB har brottats med problem under en längre tid, i september tvingades koncernen vinstvarna, där bland andra Polarn O. Pyret och Brothers ingår.

I samband med coronakrisen tvärnitar nu handeln, och det börsnoterade bolaget tvingas att ansöka om företagsrekonstruktion, RNB:s aktie föll med över 35 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Det betyder att aktien rasat drygt 73 procent i år.

Vid lunchtid godkände Stockholms tingsrätt RNB:s ansökan.

Butikerna fortsatt öppna

Butikerna ska ha fortsatt öppet, e-handeln likaså, och personalen kommer att få betalt vi statlig lönegaranti. Presentkort och returer kommer att fungera som vanligt under rekonstruktionen.

Däremot kommer rekonstruktionen att medföra väsentliga eftergifter för såväl fastighetsägare, leverantörer och övriga fordringsägare, skriver vd:n Kristian Lustin i pressmeddelandet.

Rekonstruktörerna kommer nu att inleda omförhandling av kontrakt med hyresvärdar, förnya inköpsprocesser för Polarn O. Pyret, och förbereda ombyggnaden av NK Stockholm där NK-varumärket ska förflyttas mot modern lyx och premiumkänsla.

Koncernen har cirka 250 butiker och e-handelsplatser i tio länder.

Delar av RNB:s dåliga ekonomi går att härleda till den misskötta affären med JC för över tio år sedan, där utförslöpan började.

LÄS MER: "Vem sörjer ett par spruckna jeans?"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!