Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Einride med vd:n Robert Falck har säkrat medel för att kunna expandera, inte minst i Göteborg. Bild: Robin Aron
Einride med vd:n Robert Falck har säkrat medel för att kunna expandera, inte minst i Göteborg. Bild: Robin Aron

Riskkapitaljätte investerar i lastbilsutmanaren – växer starkt i Göteborg

EQT och Ericsson investerar nästan 250 miljoner kronor i det växande bolaget Einride, som utvecklar självkörande elektriska lastbilar.
– Vi expanderar starkt i Göteborg och flyttar vår test- och utvecklingsverksamhet till Götaverkens gamla lokaler, säger vd:n Robert Falck.

GP har tidigare berättat om företaget Einride som utvecklat fordonet T-podden, ett helt elektrisk lastbil som transporterar gods utan förare. Bolaget har kontor i Göteborg och Stockholm. I maj i år hade fordonet premiär på allmän väg, efter tillstånd från Transportstyrelsen, när fordonet började frakta gods åt Schenker utanför Jönköping.

LÄS MER: Premiär för förarlös lastbil på vanlig väg

LÄS MER: Företag vill ta lastbilsbranschen in i framtiden

En av grundarna och vd:n för bolaget är chalmeristen Robert Falck som bland annat har en bakgrund på AB Volvo. Och nu står det klart att Einride säkrat finansiering för en fortsatt expansion. Den svenska riskkapitaljätten EQT, samt investerarna Nordic Ninja, Ericsson Ventures, Norrsken, Plum Alley Investment och Plug and Play investment säkrar 25 miljoner dollar i finansiering till det växande bolaget, nästan 250 miljoner kronor.

Fördubblar anställda

För medlen kommer Einride att kunna växa som företag och även investera i den viktiga mjukvaruplattformen de självkörande fordonen är beroende av.

– Det här är ett erkännande av det vi gör och en stor investering som ger uppmärksamhet på den globala techscenen, säger vd Robert Falck.

– Den här finansieringen innebär bland annat att vi kan flytta till ett nytt, större kontor i Göteborg och fördubblar antalet anställda till 60 personer. Vi flyttar från Chalmers till gamla Götaverken på Lindholmen, där vi kommer att ha ett test- och utvecklingskontor. Vi utvecklar fordonen och den självkörande tekniken i Göteborg.

USA-expansion

Den nya verksamheten i Göteborg, nära IT-klustret på Lindholmen, består av 650 kvadratmeter kontor och 3 000 kvadrat testytor.

Förutom tyska transportjätten DB Schenker har Einride två till kända kunder: franska Michelin och livsmedelsföretaget Lild.

– Dessutom har vi tre till kunder vi inte kan namnge, säger Robert Falck.

En viktig marknad att expandera på nu är också USA.

– Det är framförallt retailföretag vi arbetar med där.

Fakta: Einride och T-podden

T-podden är ett sju meter långt fordon med en lastkapacitet på 15 standardpallar och en räckvidd på 20 mil efter laddning. T:et står för transport. Fordonet är förarlöst och styrs av självkörande teknik i kombination med en operatör.

Robert Falck, en av två grundare, kom på idén till Einride efter att han varit i Stanford i Kalifornien och bland annat sett Googles utveckling av självkörande bilar. Efter att ha jobbat hos bland annat Volvo Lastvagnar fick han idén om en ny affärsmodell där självkörande, elektriska lastbilar transporterar gods längst bestämda rutter i ett system där man bättre utnyttjar lastkapaciteten än dagens transport- och logistiksystem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.