Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Riskkapital den brännande frågan under GP Live

Att ta in någon annans pengar – eller kämpa för att behålla makten över sitt företag själv.
Det var den brännande punkten när GP Live handlade om ”Staden och kapitalet”.
– Det finns alldeles för lite intresse för Göteborg, säger Sara Wimmercranz, från riskkapitalbolaget Backing Minds.

Hur kan den som har en bra idé till ett företag få ihop tillräckligt med pengar för att genomföra den? Det var frågan som onsdagens GP Live försökte svara på. Både investerare och entreprenörer intervjuades direkt på scen i Auktionsverket Kulturarena.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och meningarna gick isär.

­– Jag hatar riskkapitalister, säger Patrik Arnesson, upphovsman till fotbollsappen Forza Football.

– Att ha ett bolag är som att ha ett barn. Då kan man inte tänka: ”Om jag bara får tillräckligt bra betalt så säljer jag en andel av barnet.” Jag vill vara långsiktig, säger han.

Banken Collectors grundare Lena Apler var däremot av rakt motsatt åsikt.

– Jag tror att det är lite farligt att bli så knuten till bolaget. Någon gång kan det komma någon som har bra idéer förutom du, säger hon.

Flera av besökarna passade också på att närma sig investerarna i pausen – i försök att få in pengar till sina nystartade idéer. En av dem var Varga Moshtagh som driver bolaget Podosphere, en tjänst som säljer reklamplats till podcastprogram.

– Vi håller på att ta in mer pengar just nu, så jag var framme och pitchade min idé, berättar han.

Hur gick det då?

– Jo, men det gick bra tror jag. Jag ska höra av mig via mejl och så ska vi se.

Ett annat ämne som debatterades var Göteborgs position på marknaden för riskkapital. Sara Wimmercranz, från riskkapitalbolaget Backing Minds, menade att staden lever under sin egentliga potential.

Det finns inte tillräckligt mycket intresse för Göteborg. Om man ser på de stora investeringsbesluten i Sverige så är det några hundra personer som står för dem, och de allra flesta sitter i Stockholm. Tyvärr blir det lite flockbeteende, man jobbar efter gamla tankemönster, säger hon.

Enligt Alexander Hars, som är mannen bakom sajten Let’s Deal, så finns några faktorer som gör att nystartade bolag från Stockholm har en liten fördel.

­– Mycket av kapitalet sitter ju runt Stureplan, så det kanske är lite lättare att få till mötena. Dessutom finns det människor som har tagit sig lite längre, de blir som förebilder och så föds det nya bolag.

Å andra sidan pekade han också på några fördelar som företagare från Göteborg kan åtnjuta.

– Jag upplever att det inte alls är lika hård konkurrens om resurserna här som det är i Stockholm eller i Silicon Valley. Dessutom är det ju bara att sätta sig på tåget i tre timmar, sedan är man där pengarna är, säger han.

Men kanske är inte det viktigaste var investerarna befinner sig – utan var deras investeringar egentligen hamnar. Det påstod i alla fall Collectors grundare Lena Apler.

– För mig spelar det ingen roll om de sitter i Stockholm eller Växjö. Utan det viktiga är att investeringarna hittar till bolag från hela landet. Och då också Göteborg, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.