Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De stora partierna i Italiens parlament ratar president Sergio Mattarellas förslag om en teknokratregering, för att undvika nyval redan i sommar. Arkivbild.

Risk för nyval skakar Milanobörsen

Den italienska finansmarknaden skakas av oro för en ny våg av politisk turbulens i eurozonens tredje största ekonomi. Milanobörsen faller med drygt 2 procent, med storbanker som sänken.

Det osäkra politiska läget trycker även upp räntan på en tioårig italiensk statsobligation till 1,85 procent, den högsta nivån sedan mars. Tioårsräntor ses som en måttstock på marknadens förtroende för ett lands betalningsförmåga och finansiella ställning. Motsvarande tioårsränta i Sverige ligger på 0,69 procent.

- Det är ingen bra dag för italienska tillgångar, säger Carlo Franchini, avdelningschef på den italienska banken Banca Ifigest.

Turbulensen följer på det att Italiens president Sergio Mattarella uppmanat politikerna i det italienska parlamentet, där det saknas majoritet för att bilda en regering, att ena sig bakom en teknokratregering som kan leda landet fram till ett nyval vid årsskiftet.

Företrädare för de två största partierna i parlamentet, Lega och Femstjärnerörelsen (M5S), har dock avvisat detta förslag, vilket gör att det mesta nu pekar på att det blir italienskt nyval redan i juli.

- Nyval kan mycket väl orsaka ännu mer osäkerhet, säger Matteo Ramenghi, chefsstrateg på kapitalförvaltaren UBS Global Wealth Management.