Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdag är det nationaldag i Norge. Arkivbild.

Risk för magra norska nationaldagssändningar

Nationaldagen den 17 maj brukar vara en sprakande röd-vit-blå orgie av nationell stolthet i Norge – även i medierna. Men i år ser det ut att bli fattigare rapportering i etern eftersom det norska journalistfacket tar ut 1 700 personer på etermediebolaget NRK i strejk från och med tisdag eftermiddag.

- Det finns en risk för att 17 maj-sändningen blir allvarligt påverkad av detta, säger Olav Nyhus, direktör med ansvar för rättliga frågor och personal vid NRK.

Både tv-, radio- och nättjänsterna påverkas av strejken. Men Nyhus vill ännu inte säga om det rent av kan leda till svarta skärmar på självaste nationaldagen på torsdag, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

En möjlighet kan dock vara att det sänds repriser av tidigare produktioner.

- Detta är något vi behöver värdera ytterligare, säger Nyhus.

Tidigare på tisdagen, efter långdragna sammanträden, bröt förhandlingarna mellan fackförbundet Norsk Journalistlag och arbetsgivarorganisationen Spekter samman. Förhandlingarna behandlade frågor om löner, likabehandling för vikareanställda och krav på att NRK tar ansvar om de anställdas fortbildning.

Senast NRK-anställda gick ut i strejk var 2006. Då pågick stridsåtgärden i åtta dagar innan de anställda gick tillbaka till arbetet.