Risk för etikettbrist efter strejk: ”Samhällsfarligt”

En pappersstrejk i Finland kan få dramatiska konsekvenser för svenska företag, rapporterar Ekot. Pappersfabrikerna tillverkar underlag till etiketter som behövs i de flesta industrier. Enligt branschaktörer riskerar strejken att drabba konsumenter.
– När du inte kan skicka ut prickig korv i butiken för att det inte finns några etiketter. Det är det stora problemet, säger Rikard Ahlin, vd för Ettiketto group, till Ekot.

ANNONS

Etiketterna syns överallt. På butikshyllorna, på medicinburkar, på de lastpallar som talar om vart pallarna ska. Det gör etiketterna gör dem till en viktig del inom en rad olika branscher.

Men företaget UPM:s fabriker i Finland står för närvarande stilla på grund av strejk. Företaget är en av världens största tillverkare av etikettpapper.

Konflikten handlar om att UPM vill avskaffa de centrala förhandlingarna och i stället splittra upp förhandlingarna på varje del av företaget, något facket inte kan acceptera.

Enligt Rikard Ahlin, vd för Ettiketto group, får många företag det nu svårt att bedriva sin verksamhet, vilket i slutändan också slår mot konsumenterna.

ANNONS

– Problemet kommer i nästa led, när Volvo måste stänga för att de inte har några etiketter. När du inte kan skicka ut prickig korv i butiken för att det inte finns några etiketter. Det är det stora problemet, säger han till Ekot.

Branschaktör: ”Samhällsfarligt”

Patrik Jenemark, vd för Nordvalls etikett, är kritisk till parternas agerande i konflikten.

– Jag tycker det är beklämmande. Jag har lite förståelse för såväl företagsledningen som för fackföreningarna eftersom strejken börjar bli samhällsfarligt.

Robert Sjunnebo, förhandlingschef på svenska fackförbundet Pappers, tycker att kollegorna i Finland agerar rätt.

– Det är det som gör konflikten så svårlöst. Att det handlar om arbetsgivarens ideologi, att de i grunden vill förändra den finska kollektivavtalsmodellen, och man ger sig inte helt enkelt, säger Robert Sjunnebo till Ekot.

Ekot har sökt UPM för en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS