Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Riksdagsledamöter pressar Eritrea

267 av riksdagens 349 ledamöter från samtliga riksdagspartier har skrivit under ett upprop att den svensk/eritreanske journalisten Dawit Isaak skall släppas fri från det fängelse han sitter i.
Brevet är adresserat till Eritreas president Afwerki.
- Det borde göra intryck på honom, säger riksdagsledamoten Cecilia Wigström (FP).
Strax efter lunch ledde Wigström en delegation till eritreanska ambassaden i Stockholm, där protestlistan med de 267 namnen överlämnades.
- Jag blev i alla fall insläppt, säger hon.

Cecilia Wigström är ordförande i riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-grupp.
I sju och ett halvt år har Isaak suttit i fängelse, sedan han givit ut en tidning i Eritrea, vilken misshagade regimen.
I december i fjol flyttades Isaak till ett av Eritreas värsta fängelser. I början av året kom han på sjukhus. Hans hustru, barn och syskon i Göteborg vet ytterst lite om Isaaks öde.

Tidigare i år var ambassadör Fredrik Schiller nere i huvudstaden Asmara för att försöka få information om vad som hänt Isaak. Men han kom hem med utan så mycket ny information.
- Jag är oerhört bekymrad för Dawits hälsa, säger Cecilia Wigström.
Via eritreanska kontakter har bland annat Cecilia Wigström nåtts av uppgifter om att Isaaks hälsa har försämrats betydligt de senaste månaderna.
- Vi vet att han har hjärtproblem. Men vi också nåtts av obekräftade uppgifter om att han drabbats av diabetes, säger Wigström.
Tidigare har en annan svensk/eritreansk medborgare Kifleyesus Ogbacristos dog i fängelse där, eftersom han inte fick medicin för sin diabetes.

Krav har rests från riksdagsledamöter från alla partier att regeringen måste bli mera tydlig i sina krav mot den eritreanska regeringen. Från flera håll har man begärt att utrikesminister Carl Bildt (M) måste resa till Asmara för att sätta press på president Afwerki.
- Den tysta diplomatin har nått vägs ände, säger Cecilia Wigström.

Bland annat kräver riksdagens Dawit Isaak-grupp att Sverige och EU avbryter det bistånd till Eritrea som inte är rent humanitärt.
I stället har EU preliminärt beslutat höja biståndet till Eritrea med 24 procent, till 122 miljoner euro fram till 2013.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.