Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Riksbyggen erbjuder unga att hyrköpa bostadsrätter i Göteborg

Allt fler bostadsbolag riktar sig till unga vuxna på bostadsmarknaden. Tröskeln är hög och bara 10 procent av ensamboende 20 till 30-åringar har råd att köpa en etta i Göteborg.
Riksbyggen inleder därför vid årsskiftet möjligheten till så kallade hyrköp av åtta bostadsrätter i Hisings Backa.
– Det är ett enormt problem att unga inte kan ta sig in på bostadsmarknaden idag, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

I januari 2021 kommer unga vuxna under 35 år ha möjligheten att hyrköpa åtta bostadsrätter vid Selma Lagerlöfs torg. Det är Riksbyggen som för första gången inför modellen i ett nybygge i Göteborg.

– Det är höga trösklar för unga att köpa bostad idag. Amorteringskraven och en kontantinsats på 15 procent går inte att komma runt, därför har vi arbetat med olika modeller för att underlätta, säger Martin Lundblad.

Unga vuxna har länge haft det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, särskilt i storstadsregionerna. Köerna till hyresrätterna är samtidigt långa och att spara till en kontantinsats kan bli svårt om man bor i andra, eller tredje hand till hög hyra.

Säljstart av lägenheterna sker i början av nästa år och de första hyrköparna kan ha nycklarna i handen under 2023.

LÄS MER: Nya lånen som ska ge unga råd att köpa bostad

Hyrköp innebär att en ung person under 35 år har möjlighet att hyra en bostad för att efter fem år erbjudas möjligheten att köpa den till ett överenskommet insatspris som sedan anpassas efter boprisindex.

”Ny typ av utanförskap”

– Det är ett enormt problem att unga inte kan ta sig in på bostadsmarknaden idag. Det här blir nån ny typ av utanförskap om man inte har med sig medel från föräldrarna eller möjlighet att spara in pengarna. Det slår hårt mot samhället och det skapar oro, det behövs krafttag, säger Martin Lundblad.

Bostadsmarknaden är utmanande för unga över hela Sverige, Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät för 2020 uppger 210 av landets 290 kommuner att de har ett underskott på bostäder för ungdomar. Särskilt utmanande är situationen i storstadsregionerna.

Enligt en ny rapport som Riksbyggen tagit fram klarar inte 90 procent av ensamboende unga mellan 20 till 30 år att köpa en bostadsrätt i Göteborg. Ett problem som också uppmärksammats av fler bostadsbolag.

LÄS MER: Obos ska bygga delägda bostadsrätter i Göteborg

Flera bostadsbolag inför åtgärder

HSB införde för några år sedan möjligheten för unga att deläga sin bostad tillsammans med bostadsbolaget. Något som även norska bostadsaktören Obos ska erbjuda i när de planerar att bygga fler bostadsrätter i Göteborgsområdet.

Enligt Martin Lundblad på Riksbyggen är deras målgrupp för hyrköp främst singelhushåll eller unga par som just nu hyr i andra hand eller fortfarande bor kvar hemma och vill få sitt första egna hem.

– Man är klar med studierna, har kanske jobbat några år och är beredd att ta nästa steg. Då är det samtidigt svårt att konkurrera med de som varit på bostadsmarknaden i 20 år och tagit del av den uppgång som varit.

Målet är däremot att hyrköpet till slut ska leda till ett bostadsköp. Fem år efter att man flyttat in är tanken att man ska ha sparat ihop tillräckligt för en kontantinsats.

– Det är vad vi vill, att det ska konvertera om till en bostadsrätt, säger Martin Lundblad.

När de väl omvandlats till bostadsrätter fungerar bostäderna som vilken bostadsrätt som helst. Tröskeln in på marknaden har sänkts men på sikt är målet att de unga blir vanliga bostadsrättsägare.

LÄS MER: Så påverkas de boende när hyresrätter ombildas till bostadsrätter i Göteborgs förorter

Första försöket i Göteborg

Innan lägenheten köps fungerar den som en vanlig hyresrätt med sedvanlig uppsägningstid.

– Man hyr så länge man vill. Det är en ålder i livet då mycket kan förändras, man träffar någon, får barn eller ett jobb i en annan stad. Då säger man bara upp kontraktet och flyttar vilket är en trygghet för de boende, säger Martin Lundblad.

De som har förtur är de som bosparat hos Riksbyggen och är medlemmar med högst poäng. Därefter läggs lägenheterna ut på öppna marknaden. Modellen har tidigare införts i bland annat Stockholm och Helsingborg och nu har turen kommit till västkusten.

Inledningsvis erbjuds hyrköp av åtta av de 84 nybyggda lägenheterna i bostadsrättsföreningen Dunungen vid Selma Lagerlöfs torg. Utöver Riksbyggens projekt planeras det att byggas ytterligare 3000 bostäder i området på sikt av flera olika aktörer.

Hyrköp för unga kommer inte erbjudas i fler lägenheter vid Selma Lagerlöfs torg, däremot planeras det för kooperativa hyresrätter för unga vuxna i Riksbyggens kommande projekt vid Lindholmshamnen.

– Vi vill jobba mer mot den här målgruppen, projektet i Lindholmshamnen räknar vi med idag kan vara klart för inflyttning tidigast 2023, säger Martin Lundblad.

Om hyrköpsmodellen

• Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

• Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

• Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

• Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

• Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

• Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.

Källa: Riksbyggen, Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.