Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riksbanken skjuter på höjning – kronan faller

Riksbanken behåller styrräntan oförändrad på –0,25 procent men flaggar för att nästa höjning skjuts fram.
Kronan försvagas markant. Följ presskonferensen direkt här.

"Räntan väntas höjas igen mot slutet av året eller i början av nästa år och höjningarna därefter väntas ske i en något långsammare takt", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Tidigare var det sagt att höjningen skulle komma andra halvåret 2019.

På lite sikt bedöms nu räntan om ett år ligga kring noll. Tidigare prognos var cirka 0,25 procent. Ytterligare ett år senare, andra kvartalet 2021, bedöms räntan ligga kring 0,40 procent, mot tidigare spådom på runt 0,75 procent.

Orsaken är att inflationen är oväntat låg, enligt Riksbanksledningen. Inflationen, enligt måttet KPIF, väntas landa på 1,8 procent både i år och nästa år, vilket är lägre än tidigare bedömning och under Riksbankens eget mål på 2,0 procent.

"Oväntat låg inflation i både Sverige och omvärlden, låga räntor i omvärlden och osäkerhet om den globala utvecklingen understryker att det finns ett behov av att gå försiktigt fram med penningpolitiken", skriver banken.

Beskedet får den svenska kronan att falla tio öre mot både dollarn och euron. Mot dollarn noterar kronan den lägsta nivån sedan 2003.

Samtidigt meddelar Riksbanken att man ska köpa statsobligationer till ett värde av 45 miljarder kronor under 2019 och 2020, vilket motsvarar ungefär hälften av de obligationer som förfaller. Mot just det beslutet reserverade sig två av ledamöterna, Martin Flodén och Henry Ohlsson.

"De anser att ytterligare köp inte på ett tydligt sätt kommer att bidra till penningpolitikens måluppfyllelse, men att det finns risker förknippade med ytterligare köp", skriver banken.

Beskeden var väntade enligt ekonomer TT pratat med, inte minst att räntehöjningen skjuts på framtiden.

– Det har andra centralbanker redan gjort. Vi har en svagare konjunktur och man når inte riktigt inflationsmålet. Det kommer att vara svårt för Riksbanken att höja räntan och det kan bli så att man tvingas ta bort den höjning som ligger i banan. Det är också det vi säger i vår prognos, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

– Det var ganska i linje med förväntan. De är lite försiktiga och skjuter lite på signalerna kring en första räntehöjning, säger kollegan Anna Breman på Swedbank.

Att höjningen nu väntas ske vid slutet av året eller i början av nästa år är lite senare än vad Swedbank hade trott.

– Det är lite senare än vad vi hade förväntat oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.