Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbankschef Stefan Ingves lämnar räntebesked i dag. Arkivbild.

Riksbanken siktar på snar räntehöjning

Riksbanken bekräftar sin ränteprognos och siktar på att göra den första räntehöjningen sedan 2011 i december eller februari. Samtidigt lämnas styrräntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent.

"Svensk konjunktur är stark och inflationen är vid målet på 2 procent. Sedan det penningpolitiska beslutet i september har utvecklingen i stora drag varit som förväntat och prognoserna är i stort sett oförändrade", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Två reserverade sig

Banken pekar på ökad osäkerhet kring utsikterna för världsekonomin till följd av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina och utvecklingen i Italien, där regeringens budget ifrågasatts av EU.

Två ledamöter i Riksbankens direktion, Martin Flodén och Henry Ohlsson, reserverar sig mot beslutet. De hade velat se en höjning av styrräntan redan nu.

Riksbanken betonar att man är fortsatt vaksam på hur inflationstrycket i ekonomin utvecklas.

"I detta sammanhang är det också viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen förblir nära målet. Sammantaget gör direktionen bedömningen att penningpolitiken behöver gå försiktigt fram och vara expansiv under en lång tid framöver."

Kronan försvagas

Samtidigt ser Riksbanken en risk för att det låga ränteläget bidrar till problemen med hushållens höga skuldsättning.

"För att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar är det angeläget att åtgärder vidtas inom bostadspolitiken och skattepolitiken och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt", skriver Riksbanken.

Kronan tappar några ören mot både dollarn och euron efter räntebeskedet. En dollar kostar 9:07 kronor, mot 9:02 kronor före beskedet. Euron ligger på 10:37 kronor, mot tidigare 10:34.

Räntan på en tioårig statsobligation sjunker en punkt till 0,65 procent.